Fonların toplam büyüklüğü 9 ayda 560 milyara yükseldi
-
Yükselen fon büyüklüğü ve sayısı ile birlikte fonların dağılımı da dönem dönem değişmekte. Yılın ilk dokuz aylık döneminde fonların toplam büyüklüğü 560 milyara yükseldi ve geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 182'lik bir büyüme kaydetti.
VAHAP TAŞTAN/ /BLOOMBERG HT ARAŞTIRMA ANALİSTİ
Fon piyasasındaki büyüme ve fon piyasasında işlem yapan kurum sayısındaki artışla birlikte toplam fon pazarı da yüksek büyüme kaydetti. Takas İstanbul verilerine göre 2023/9A döneminde işlem yapan kurum sayısı 95 iken 2024/9A döneminde işlem yapan kurum sayısı 107’ye yükseldi. Özellikle aracı kurumların burada daha aktif olduğunu görmekle birlikte Portföy Yönetim Şirketleri de yeni ve farklı temalarda fonlarla birlikte piyasada alternatifler sunuyor.
Yükselen fon büyüklüğü ve sayısı ile birlikte fonların dağılımı da dönem dönem değişmekte. Yılın ilk dokuz aylık döneminde fonların toplam büyüklüğü 560 milyara yükseldi ve geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 182’lik bir büyüme kaydetti. Yılın ilk altı ayındaki büyüme ise yüzde 211 düzeyinde. Bu da üçüncü çeyrekte fon piyasasında büyümenin yavaşladığına işaret ediyor.
BIST’te Mayıs ayıdan bu yana getirilerin azalması ve BIST100 endeksinin 10,000 puan üzerine atmakta zorlanması fonların dağılımlarında da farklılık yarattı. Bu da fon dağılımlarında kritik değişimlere neden oldu. BIST’te getirilerin azalması sabit getirili fonlara olan talebi artırırken para piyasası fonlarının da toplam fon hacmi içerisindeki payı geçen yılın dokuz aylık dönemi olan yüzde 24.7’den bu yılın ilk dokuz ayında yüzde 42.5’e yükseldi. Aynı dönemde hisse senedi fonlarının toplam içerisindeki payı ise yüzde 14’den yüzde 3.25’e geriledi. Getiri arayışı fon yatırımcılarını bu dönemde hisse senedi fonlarından para piyasası fonlarına yönlendiriyor. Serbest şemsiye fonlarının ağırlığında ise önemli bir değişim yer almamakta.
BIST’te 2024/2Ç finansal dönemi sonlanırken gelen finansallar yatırımcıyı çekmekten hala uzak olabilir. Fed ve Çin’den gelen teşvikler BIST’te kısa vadeli yukarı potansiyeli desteklese de karlılıkların zayıf kalması yatırımcının bir süre daha hisse senedi fonlarından uzak kalmasına neden olabilir. BIST’te ortalama hedefler 13,500 puan ile yüzde 39’luk yükseliş potansiyeli sunarken sabit getirili fonlarda yılbaşından bu yana getiri yüzde 40’ın üzerinde. BIST’in yeniden cazip hale gelmesini Fed, Çin ve TCMB beklentilerinden öte en azından 2023/3Ç finansallarında olası bir iyileşme görüp görmeyeceğimiz ile ilişkilendiriyoruz. Bu esnada elbette küresel risk iştahı ve içeride enflasyon & faiz ve yabancı ilgisi de kilit göstergelerden biri olacaktır.