Bloomberght
Bloomberg HT Haberler Fransa zayıf, Almanya güçlü euro istiyor

Fransa zayıf, Almanya güçlü euro istiyor

  • Avrupa'da geçtiğimiz hafta Berlusconi'nin yükselen popülaritesiyle birlikte artan endişelerin yanı sıra Merkel ve Hollande hükümetlerinin euro konusundaki zıt yaklaşımları su yüzüne çıktı

Giriş: 10 Şubat 2013, Pazar 15:51
Güncelleme: 10 Şubat 2013, Pazar 15:54

Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande geçtiğimiz hafta içerisinde Avrupa hükümetlerinin euroya müdahalede bulunması gerektiğini belirterek, uluslararası alanda rekabet gücü yakalayabilmek için euroya "uluslarrası seviyede" müdahalede bulunulması gerektiğini dile getirdi.

Alman Şansölye Angela Merkel'in hükümeti ise piyasalara müdahale etmenin söz konusu olmadığını ve piyasanın serbest hareketine saygı duyulması gerektiğini dile getirdi. Merkel ve Hollande Brüksel'de yapılan bütçe görüşmelerinden bir gün önce Paris'te bir araya gelirken, Avrupa Merkez Bankası (AMB) güçlü euronun bölgedeki ekonomik toparlanmayı yavaşlatabileceği uyarısında bulundu.

Avrupa'nın en güçlü ekonomisi Almanya ve en güçlü ikinci ekonomisi Fransa böylece ortak para birimlerinin nasıl kontrol edilmesi konusunda görüş ayrılığına düşerken, bu görüş ayrılığının nedenleri de ortaya çıkıyor.

Marketwatch'un Morgan Stanley analistlerine dayandırdığı verilere göre, ihracatı güçlü olan Almanya için şu anki ideal euro seviyesi 1.53 dolar olarak belirlenirken, Fransa için bu seviyenin 1.23 dolar olduğu belirtiliyor.

Analizde Alman ürünlerinin fiyat hassasiyeti düşük olan piyasalarda daha yaygın olduğunun altı çizilirken, Fransız ihracatçıların daha düşük maliyetle aynı piyasada yer alan rakiplerine göre güçlü eurodan dolayı dezavantaj yaşadığı belirtildi. Morgan Stanley analistleri, Fransa'nın dışında "uçurumun kenarında" bekleyen diğer ekonomilerin de rekabet konusunda güçlü eurodan dolayı dezavantajlı durumda olduğunu ifade ediyor.

Euro, geçtiğimiz hafta yüzde 2 oranında gerileyerek 1.3366 dolardan haftayı kapatmıştı. Yen karşısında yüzde 2.2 gerileyen euro, 123.88 yen oldu.