Bloomberght
Bloomberg HT Haberler Fransa'da gensoru reddedildi, çalışma yasası geçti

Fransa'da gensoru reddedildi, çalışma yasası geçti

Tartışmalı çalışma yasa tasarısı, mecliste oylama yapılmadan kabul edildi

Giriş: 12 Mayıs 2016, Perşembe 21:03
Güncelleme: 12 Mayıs 2016, Perşembe 21:06

Fransa meclisi, muhalefet partilerinin Sosyalist hükümet aleyhine verdiği gensoruyu reddetti.

Genel kuruldaki oylamada muhalefet partileri hükümeti devirebilmek için mutlak çoğunluk olan 289 oya ulaşamadı. Gensoruyu destekleyenler 246 oyda kaldı. Gensorunun reddedilmesi ile tartışmalı çalışma yasa tasarısı mecliste oylama yapılmadan kabul edilmiş oldu.

Bakanlar kurulu, önceki gün olağanüstü toplantısında, Başbakan Manuel Valls'e, ülkede büyük protestolara neden olan çalışma yasası tasarısını anayasanın 49. maddesi uyarınca mecliste oylama yapılmadan geçirme hakkı tanımıştı.

Valls, genel kuruldaki konuşmasında, anayasadan kaynaklanan, çalışma yasa tasarısını Genel Kurul'da oylanmadan geçirme hakkını kullanacağını açıklamıştı.

Başbakan'ın bu hakkı kullanmasının ardından, muhalefet gensoru önergesi sunmuştu. Başbakanın oylamadan tasarıyı meclisten geçirme hakkını kullanması, iç tüzüğe göre muhalefete de ön oylama yapılmadan gensoru sunma hakkı tanıyor.

Başbakan Manuel Valls, dün yaptığı açıklamada gensoruya ‘’evet’’ oyu verecek ‘’küskün’’ Sosyalist milletvekillerini partiden ihraç edeceği uyarısında bulunmuştu.

Fransa'da 5. Cumhuriyet tarihinde sadece 1962 yılında Georges Pompidou'nun başbakanlığı döneminde gensoru kabul edilmiş ve dönemin Cumhurbaşkanı Charles de Gaulle, meclisi feshederek seçime gidilmesini kararlaştırmıştı.

Fransa'da işsizliği düşürme ve istihdam piyasasında esneklik sağlama amacıyla hazırlanan yeni çalışma yasası sendikalar tarafından "kazanılmış hakların geri alınması" olarak yorumlanıyor.

Yasayla, günlük azami 10 saat olabilen çalışma süresi 12 saate çıkarılacak, iş sözleşmesinde değişiklik yapmak isteyen çalışanlar işten atılabilecek, yarı zamanlı çalışanların haftalık 24 saat olan asgari çalışma süresi düşürülecek, fazla mesailerde daha az ödeme yapılacak.

Yoğun protestolara hedef olan yeni yasa, işverenlere çalışanlarının mesai süresini artırma ve maaşlarını düşürme yetkisi veriyor.

AA