Bloomberght
Bloomberg HT Haberler Gelişen piyasalar endeksi 2 haftanın en düşüğünde

Gelişen piyasa hisseleri 2 haftanın en düşüğünde

  • Gelişen piyasa hisse senetleri, Dünya Bankası'nın büyüme tahminini düşürmesi sonrası değer kaybetti (15:00'te güncellendi)

Giriş: 16 Ocak 2013, Çarşamba 10:39
Güncelleme: 17 Ocak 2013, Perşembe 08:34

(15:00'te güncellendi)

Gelişen piyasa hisse senetleri, Dünya Bankası'nın küresel büyüme tahminini düşürmesi, Hindistan'da merkez bankası başkanının teşvik beklentilerini azaltması ve Çin'de gayrımenkul geliştirme şirketlerinin emlak vergisi endişesi ile gerilemesinin ardından son iki haftanın en düşük seviyesine geriledi. Öte yandan, gelişen piyasa para birimleri de değer kaybetti.

Franshion Properties China Ltd., Hong Kong'daki işlemlerde son bir haftanın en hızlı düşüşünü gösterirken, Şanghay Borsası Emlak Endeksi yüzde 2 geriledi. Tata Motors Ltd., Jaguar ve Land Rover birimlerinde satışların tahminlerden daha fazla düşmesinin ardından yüzde 3.2 ile yaklaşık üç yılın en hızlı kaybını yaşadı. Güney Kore para birimi won, otoritelerin para biriminin son yükselişlerini durdurmak için adımlar atacağı endişelerine bağlı olarak, düşüşünü üçüncü güne genişletti. Çin yuanı son 19 yılın zirvesinden gevşedi.

MSCI Gelişen Piyasalar Endeksi yüzde 0.4 düşerek, Singapur saati ile 16:56'da 1,069.13 puana geriledi ve 1 Ocak'tan bu yana en düşük kapanışını gerçekleştirmeye yönlendi. Dünya Bankası, küresel ekonominin bu yıl yüzde 2.4 büyüyeceği tahmininde bulundu. Banka Haziran ayında küresel büyümenin yüzde 3 olacağı tahminini yapmıştı. Hindistan Merkez Bankası Başkanı Duvvuri Subbarao, dün yaptığı açıklamada, Hindistan'de enflasyonun, zirve seviyesinden gevşemesine karşın "oldukça yüksek" olduğunuekonomik büyümenin bir endişe olarak sürdüğünü belirtti. Subbarao, parasal ve mali teşviklerin sınırlı olduğunu sözlerine ekledi.

Şanghay'da Central China Securities Co. stratejisti Li Jun, "Gelişen piyasalardaki risk varlıkları, küresel ekonomideki dalgalanlara daha duyarlı," dedi ve "Daha yavaş bir büyüme, gelişen ülke şirketlerine, ekonomilerinde ihracatın payı dikkate alındığında, gelişmiş ülkelerinkine göre daha fazla zarar verecek" değerlendirmesinde bulundu.

(15:00'te güncellendi)