Gelişen ülke varlıkları 4 yılın en iyi aylık artışını sonlandırdı
Gelişen ülke piyasaları 4 yıldaki en iyi aylık artışı kaydetmesinin ardından düşüşte
ABD'de bu hafta açıklanacak istihdam verisi öncesi Fed'in faiz artışına yaklaştığına dair işaretlerle gelişen piyasa varlıkları düştü, Endonezya borsaları ve para birimi düşüşe öncülük etti.
Jakarta Bileşik Endeksi %1.2 düşerek bu yılki kazancını %3.8'e indirdi. Rupi dolara karşı bir ayın en düşük seviyesi olan 13,345'i gördü. Doların 10 para karşısındaki seyrini izleyen endeks 16 Mart'tan beri en yüksek seviyeye çıktı.
ABD'de bu hafta tarım dışı istihdam verisi açıklanacak. İstihdamın 200 binden fazla artması bekleniyor.
Macquarie Bank'a göre bugün bazı piyasaların Paskalya tatili nedeniyle kapalı kalması işlem hacminin düşük olmasına ve piyasada temel belirleyici olmamasına neden oldu. Tisco Financial Group'ta üst düzey yatırım stratejisti olan Komsorn Prakobphol "ABD'de faiz artışının yeniden gündeme gelmesi gelişen ülkelerin zayıflamasına neden oldu" yorumunda bulundu. Stratejist, faiz artışının doları güçlendireceğini ve gelişen ülke varlıklarından çıkışa neden olacağını söyledi.
Borsalar
Ham petrolün varil fiyatı 40 doların üzerinde kalırken bugün MSCI Gelişen Piyasalar Endeksi'ndeki en iyi performansı enerji ve teknoloji şirketleri kaydetti.
MSCI Endeksi bu ay %9.7 yükseldi.
Çin'de iyi gelen sanayi şirketi karları ve ekonominin iyileştiğine dair iyimserlikle borsalar ikinci günde de değerlendi.
Şanghay Bileşik Endeksi %0.1 arttı ve geçen haftaki yükselişi sürdürdü.
Kurlar
Rupiah dolara karşı %0.4 geriledi. Bloomberg'in 20 para biriminin dolara karşı performansını izleyen endeks geçen haftaki %0.6'lık düşüş sonrası fazla değişmedi.
Güney Afrika randı ve Hindistan rupisi ise %0.2'şer oranda düştü.
JPMorgan Chase'in gelişen ülke kurlarındaki volatiliteyi izleyen endeks 4. günde de yükseldi. Endeks %1.15 artışla 11.94
olarak 29 Şubat'tan beri en yüksek seviyeye çıktı.
Rus rublesi, Brezilya reali ve Arjantin peso'su aylık bazda toplamda %9'dan fazla değerlendi.