Bloomberght
Bloomberg HT Haberler Gelişen ülke varlıklarında küresel merkez bankaları fiyatlanıyor

Gelişen ülke varlıklarında küresel merkez bankaları fiyatlanıyor

Gelişmekte olan ülke para birimi ve hisse senetlerinde küresel merkez bankalarının daha fazla parasal teşvikte bulunacağı spekülasyonu etkili oluyor

Giriş: 01 Şubat 2016, Pazartesi 12:47
Güncelleme: 01 Şubat 2016, Pazartesi 14:21

Japonya'dan Avrupa'ya parasal teşviklerin artmasıyla Endonezya varlıklarına yönelik sermaye akımının destek bulacağı spekülasyonuyla ülke para birimi son 3 ayın en hızlı yükselişini kaydetti. Gelişmekte olan piyasa hisse senetleri pek değişmezken Çin hisse senetleri düştü.

Hindistan rupisi gelişmekte olan ülke para birimleri arasında en çok değer kazanan oldu. Endonezya hisse senetleri de yedinci gün üst üste yükseldi. Güney Kore Kospi Endeksi geçen haftanın kazançlarının üstüne koymaya devam ederken, Samsung Electronics ikinci gün üst üste yükseldi. Rusya para birimi ruble ve Dubai'deki hisse senetleri, petroldeki düşüşe bağlı olarak zayıfladı. Çin'de fabrika üretimini gösteren resmi bir endeksin son 3 yılın düşüğüne gerilemesiyle, Şanghay Bileşik Endeksi 2008'den bu yana en köyü aylık kaybını genişletti.

Japonya Merkez Bankası'nın (BoJ) Cuma günü yatırımcıları şaşırtarak kredileri canlandırmak amacıyla negatif faiz oranını kabullenmesiyle, küresel merkez bankalarının büyümeyi destekleyeci önlemler alacağına dair spekülasyonlar arttı. Çin'de büyümenin zayıflaması emtia fiyatlarında düşüşe neden olurken para birimlerinde devalüasyon ve kredi notu indirimlerini de beraberinde getirdi. Bu etkiler nedeniyle gelişmekte olan piyasa hisse senetleri endeksi geçtiğimiz ay yüzde 6.5 düştü.

Yuanta Securities Indonesia araştırma şefi Kim Kwie Sjamsudin, "Japonya'nın para politikası yenin zayıflamasına neden olabilir. Bu durum da, ihracata bağlı bazı gelişmekte olan ekonomilerin görünümünü olumsuz etkileyebilir ya da Endonezya gibi yurtiçi tüketimin güçlü olduğu ülkeleri pozitif etkileyebilir. Bazı yatırımcılar diğer merkez bankalarından da daha fazla teşvik gelebileceği konusunu speküle ediyor." dedi.

MSCI Gelişmekte Olan Piyasalar Endeksi TSİ 11:30'da yatay seyrederken, düşüş gösteren her 10 hisse karşısında 9 hisse senedi yükseldi. Endeks, yıl başından bu yana yüzde 6.6 düşerken, Bloomberg verilerine göre, 12 aylık tahmini Fiyat/Kazanç çarpanı 11x seviyesinde bulunuyor. MSCI Dünya Endeksi'ndekis gelişmiş ülke hisse senetleri 2016'da yüzde 5.8 düşerek 15.2x Fiyat/Kazanç çarpanıyla işlem görüyor.