Bloomberght
Bloomberg HT Haberler Genç kuşak 'Şimdi al sonra öde' platformlarına yoğun ilgi gösteriyor

Genç kuşak 'Şimdi al sonra öde' platformlarına yoğun ilgi gösteriyor

  • Bilgisayar ve tasarım kıyafetler gibi yüksek fiyatlı ürünleri satın almak isteyen genç Amerikalıların her geçen günü 'Şimdi al sonra öde' platformlarına daha yoğun ilgi gösterdiği görülüyor.

Giriş: 09 Ağustos 2021, Pazartesi 16:02
Güncelleme: 09 Ağustos 2021, Pazartesi 16:02

Müşterilerine taksit planlarıyla satın alımlar sunan 'Şimdi al sonra öde' platformları Amerika’da giderek büyüyor.

Bilgisayar ve tasarım kıyafetler gibi yüksek fiyatlı ürünleri satın almak için yeni yollar arayan düşük maaşlı genç Amerikalılar bu platformlara yoğun ilgi gösteriyor.

FT'nin haberine göre bu platformlar Amerika’da bir süredir bulunuyor olmalarına rağmen şirketlerdeki talep ve yatırımcıların ilgisi yeni artmaya başladı. Geçen hafta, dijital ödemeler şirketi olan Square, bu alandaki platformlardan birİ olan Afterpay’i 29 milyar dolara satın alacaklarını duyurdu. 30 Haziran itibariyle, Afterpay 16 milyon müşteriye ve yaklaşık olarak 100 bin satıcıya hizmet sundu.

Apple’ın da Kanada’da satın alınan Apple ürünleri için ödeme planları sunmak üzere Affirm şirketinin yine bir 'Şimdi al sonra öde' platformu olan PayBright ile anlaşmaya varacağı söyleniyor. Affirm’ün Ocak ayında halka arz edilen hisseleri son üç ayda yüzde 23 yükseliş kaydetti.

Bu yoğun ilginin bir çoğu, yüksek faiz oranlı geleneksel kredi kartları yerine şimdi al sonra öde platformlarına yönelen genç kuşaktan geliyor.

'Şimdi al sonra öde' platformları nasıl işliyor?

Afterpay gibi platformlar, bilgisayar gibi yüksek fiyatlı ürünlerin ücretlerini direkt almak yerine müşterilerine altı haftalık periyotlarda dört taksit imkanı sunuyor. Birçok platform aynı zamanda müşterilerine, satıcının internet sitesinde geçerli ödeme için ortak bir uygulama ya da tarayıcı eklentisi kullanma fırsatını tanıyor.

Kullanıcıların hesapları genellikle ödemenin otomatik olarak çekilebileceği kredi kartlarına veya banka hesaplarına bağlı oluyor. Hesaplar ayrıca otomatik ödeme zamanının yaklaştığını belirten otomatik hatırlatıcılar da bulunduruyor. Kullanıcı ödemelerini zamanında yaptıkça harcama limitleri de artıyor.

Birçok platform müşterilerinden faiz almıyor ve kazançlarını genellikle parakende vergilerinden ve gecikme ücretlerinden elde ediyor. Ancak Affirm faiz alıyor. Analizlere göre, platformlar, 2021’nin ilk iki ayında yıllık yüzde 215 büyüme gösterdi. Araştırmalar, insanların taksit ile ödeme yapabilmeleri onları daha fazla harcamaya sevk ettiğini gösteriyor.

“Kulağa daha ucuz geliyor”

İçerik üreticisi Joseph Flowers bu durumu "Birçok genç tüketici 'Şimdi al sonra öde' platformlarını kullanıyor çünkü yeni kıyafetler ve elektronik eşyalar almak istiyorlar ancak bunlar için yeterli paraları yok. Bu kuşak alışveriş yapmayı seviyor. Ben çok fazla para harcayan biriyim ve hepsini aynı anda ödemiyor olmak kendimi daha iyi hissetmemi sağlıyor,“ diye ifade ediyor.

22 yaşındaki içerik üreticisi sosyal medyadaki videoları için gardrobunu sürekli yenilemek durumunda ve sepet tutarı 300 doları geçtiğinde Afterpay’i kullanıyor.

Morningstar firmasının davranışsal ekonomisti Sarah Newcomb, “Daha az göründüğü için ücreti bölmek geleceği düşünmekte ve onun için planlar yapmakta zorlanan yeni jenerasyonlar için sıradışı bir durum değil. Amerika’da tüketiciler birikim yapmak yerine maddiyata önem veriyor, ki bu da sosyal medyanın karşımıza çıkardığı bir problem.” diye ifade ediyor.