ALTIN VE EMTİA ABONE OL

Altın, piyasaların beklenenden yüksek ABD işsizlik rakamlarını sindirmesiyle rekor seviyelere doğru yükseldi ve bu da yatırımcıları bu yıl beklenen faiz indirimi sayısına yönelik ihtimalleri artırmaya yöneltti.

Perşembe günkü veriler ABD işsizlik başvurularının neredeyse bir yıllık zirveye ulaştığını ve imalat sektörünün küçüldüğünü gösterdikten sonra kıymetli metal haftalık yüzde 2,7'lik bir artış yolunda ilerliyor. Söz konusu rapor ekonominin görünümü ile ilgili huzursuzluğu vurgularken, Fed'in daha önce tahmin edildiği gibi sadece iki değil, bu yıl üç faiz indirimi yapması gerekebileceği görüşlerini güçlendirdi.

Spot altın haftanın son işlem gününde ons başına 2.466 dolardan işlem görüyor. Ons altın ve Dolar/TL ile yapılan hesaplamaya göre gram altın da 2.630 TL seviyesinde rekor kırdı.

Öte yandan, Bloomberg tarafından derlenen verilere göre, Temmuz ayındaki girişlerin Mart 2022'den bu yana en yüksek seviyeye ulaşmasının ardından altın destekli Borsa yatırım EFT’lerine olan ilginin canlandığına dair işaretler de var.

Altın, merkez bankalarının alımları ve Çin'deki artan taleple desteklenerek bu yıl neredeyse yüzde 20 arttı, artan jeopolitik gerginlikler de metalin güvenli liman cazibesini artırdı.

İşlemciler, işgücü sektörünün zayıflamasına dair daha fazla işaret için Cuma günkü ABD tarım dışı bordro raporuna odaklanıyor ve bu da işlemcilerin faiz indirimlerine yönelik ihtimallerini daha da artırmasına neden olabilir.

Advertisement