Bloomberght
Bloomberg HT Haberler Güral Porselen/Güral: Nitelikli iş gücüne ulaşmakta zorlanıyoruz

Güral Porselen/Güral: Nitelikli iş gücüne ulaşmakta zorlanıyoruz

Güral Porselen Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Harika Güral Bloomberg HT'ye yaptığı değerlendirmede sektördeki maliyetlerin arttığına dikkat çekti. Güral "Şu anda biz zarardan kâr etmeye çalışıyoruz. Ne kadar zarar edersek edelim bunun tamamını yansıtamıyoruz." dedi. Güral nitelikli iş gücüne ulaşmakta zorlandıklarını ifade etti.

Giriş: 17 Şubat 2024, Cumartesi 10:41
Güncelleme: 17 Şubat 2024, Cumartesi 10:41

Güral Porselen Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Harika Güral Bloomberg HT’ye konuk oldu.

2023 yılı değerlendirmesi yapan Güral, “Aslında 2023 bizim için güzel başladı, Covid19 pandemisinin açtığı yaraları sarmak için umutlu bir başlangıç oldu. Biliyorsunuz Şubat ayında ülkemiz bir deprem felaketiyle sarsıldı. Ukrayna-Rusya savaşı da Avrupa'yı vurdu. Avrupa'da harcamalar azaldı, tek hane de olsa kendilerine göre yüksek bir enflasyona geçtiler. Türkiye'de bu arada maliyetler arttı, şirketler birçok defa bütçelerini revize etmek zorunda kaldılar. Kârlılıklar düştü, paraya ulaşmak zorlaştı ve paraya ulaşmanın da maliyeti arttı. 2023'ü hemen hemen böyle kapattık.” ifadesini kullandı.

“Çalıştıracak işçi bulamıyoruz”

Sektörde maliyetlerin arttığına ve Türkiye’nin dış piyasada rekabetçi avantajını kaybettiğine dikkat çeken Güral şunları söyledi; “İhracat sayesinde gelirlerimizin büyük kısmını dövizden elde ediyoruz. Dövizin kredisi daha düşük olduğu için biz daha çok döviz kredisi tercih ediyoruz. Fakat herkes döviz kredisine ulaşamıyor. Bugünün Türkiye'sinde paranın maliyeti son derece yüksek.

Başka bir problem de biz eskiden Güral Porselen olarak mülakatlarda nitelikli iş gücü arardık, ama şimdi nitelikli insan gücüne ulaşmakta zorlanıyoruz. Yani niteliksiz insan gücüne de ulaşamıyoruz yani çalıştıracak işçi bulamıyoruz. Bu da iş gücü maliyetlerinin artmasına sebep oldu, sonra lojistik maliyetlerimiz arttı, depolama, dağıtım maliyetleri arttı. Teknoloji yatırımları da arttı. Enerji fiyatlarındaki dalgalanmalar bizi çok zorluyor.

Türkiye'nin en büyük kozu rekabetçi avantajı, ama biz şu anda dış piyasada rekabetçi avantajımızı kaybetmek üzereyiz çünkü biz ne yurtdışı piyasada ne de yurtiçi piyasada rekabetçi fiyatlar veremiyoruz. Fiyatlarda çok yüksek kaldık.”

“Hindistan’a yönelmeye karar verdik”

Alternatif pazar arayışında Hindistan’a yöneldiklerini kaydeden Güral “Almanya'daki Ambiente fuarında Hindistan'ın Türkiye'ye karşı bir ilgisi olduğunu gördüm. Biz Güral olarak 2024'te Hindistan’a yönelmeye karar verdik. Avrupa'da genelde beyaz porselen kullanılırken Hindistan'da krem renkli new bone china ürünlerine ilgi var. Bu tarz ürünlere ağırlık vererek Türkiye kendine ayrı bir pazar oluşturabilir diye düşünüyorum. Navlun fiyatları burada çok önemli, kısa zamanda sevkiyat gerekli, bunlar da çözülürse Türkiye için iyi bir pazar olabileceğini düşünüyorum.” diye konuştu.

“Zarardan kâr etmeye çalışıyoruz”

İç pazarda daralma beklediklerini söyleyen Güral “daralmanın kademeli olacağını düşünüyoruz. Bunu daha çok online satışlarda anlıyorum. Eskiden online olarak büyük setler satardık, şimdi bunlar küçüldü. Şu anda biz zarardan kâr etmeye çalışıyoruz. Ne kadar zarar edersek edelim bunun tamamını yansıtamıyoruz. Bütün sene fiyatlara yansıttığımız yüzde 30-35 civarı bir fiyat artışı. Biz bu kadarını yansıtmak zorundayız.” yorumunu yaptı.

Güneş Enerjisi yatırımlarından bahseden Güral kullandıkları enerjinin yüzde 65’ini kendilerinin üreteceğini söyledi.

Güral şunları söyledi; “Avrupa'ya ihracatı devam ettirmek istediğimiz için bu senenin ilk yarısında yatırımımızı yapmış olacağız, Kütahya OSB'de yer alan fabrikamızın çatısında 9, sahaya da 20 megawatt gücünde toplamda 29 megawatt gücünde bir güneş enerjisi yatırımı yapacağız. Bunun da 19 milyon dolar civarında bir yatırım olacağını düşünüyorum. Enerji maliyetlerinin bu kadar yüksek olduğu bu devirde kendi enerjinizi üretmek çok önemli.”

Description