Hazine çevre dostu tahvil ihraçlarının önünü açacak
Hazine ve Maliye Bakanlığı, yurtdışında çevresel, sosyal ve yönetişim kriterleri (ESG) odaklı tahvil ihraç etmesine olanak sağlayacak bir çerçeve üzerinde çalışıyor
Bloomberg’e bilgi veren bir Hazine yetkilisine göre, bakanlık sürdürülebilirlik odaklı ESG tahvil ihraçlarının önünü açacak yasal yükümlülükleri yıl sonuna yerine getirmeyi hedefliyor.
Yetkili, Hazine’nin piyasa koşullarına bağlı olarak ilk ihracını da yıl sona ermeden gerçekleştirebileceğini de aktardı. Oluşturulacak çerçeve ile Hazine farklı para birimleri cinsinden ve rüzgar santrali gibi düşük karbon emisyonu üreten projelere bağlı “koyu yeşil” kıymetleri ihraç edebilecek.
Türkiye böylece çok hızlı büyüyen bir pazara da giriş yapmış olacak. Morningstar Inc. verilerine göre, ilk çeyrekte Avrupa’daki Borsa Yatırım Fonları’na (ETF) girişlerin %54’ü ESG odaklı olanlara yönelikti. Bunun yanı sıra bölgedeki toplam tahvil satışlarının neredeyse dörtte biri ESG bağlantılıydı. Avrupa Birliği, pandemi kurtarma fonunun bir parçası olarak 225 milyar euroluk yeşil menkul kıymet satmayı planlıyor.
Dünyanın en büyük ekonomilerinin liderleri, sera gazı emisyonlarında yüksek kesintiler yapmayı taahhüt ediyorlar. Bu da yeşil hisse ve tahvillere yarayacak bir dizi düzenlemenin de önünü açıyor. ABD Başkanı Joe Biden, emisyonları 2030 yılına kadar 2005 seviyelerine göre yarıya indirmeyi vaat ederken, Kanada ve Japonya 2030’a kadar kesinti hedeflerini %40-%46 yükseltti. İngiltere de 2035’e kadar %78 kesinti öngördü.
Hazine ve Maliye Bakanlığı koronavirüs pandemisi nedeniyle büyüyen bütçe açığını finanse etmek için yurtdışı borçlanmasını artırdı. Eurobond piyasasında bu yıl $10 milyarlık borçlanma öngören Hazine, şu ana kadar bu piyasada $3,5 milyar borçlandı.