Bloomberght
Bloomberg HT Haberler Hazırgiyim sanayicisinden destek çağrısı
HABERLER

Hazırgiyim sanayicisinden destek çağrısı

  • İki yıllık üretim kaybının 4,6 milyar dolar olduğuna dikkat çeken Türkiye Giyim Sanayicileri Derneği (TGSD) Başkanı Toygar Narbay, yapılan bir modellemeye göre 2023'te yıllık vergi öncesi kârı ortalama yüzde 5,6 olan bir firmanın, 2024'te ihracat rakamını korumuş olsa bile yılı yüzde 5,1 yani zararla tamamladığını ve bu yılın da zararla bitirileceğini söyledi.

  • İşgücü kabının 146 bine ulaştığını aktaran Narbay, kapasite kullanım oranın yüzde 60 olduğunu belirterek, önerilerini sıraladı.

  • İlk sırada döviz kurunun enflasyonla paralel hareket etmesi gerektiğine vurgu yapan Narbay, "İhracatçılara yaptıkları net ihracatın yüzde 10'u kadar döviz dönüşüm desteği verilmeli" dedi.

  • Diğer öneriler ise şöyle; Eriyen işletme sermayeleri, referans faizin yarısı kadar değişken faiz oranıyla ve uzun vadeli kredilerle tamamlanmalı, reeskont kredilerinde faizin tahsilatı dönem sonunda yapılmalı.

  • Emek yoğun sektörlerdeki KOBİ'lere verilen çalışan başı 2 bin 500 TL destek, ölçek gözetmeksizin tüm firmalara verilmeli.

Giriş: 25 Şubat 2025, Salı 13:49
Güncelleme: 25 Şubat 2025, Salı 15:47

Türkiye Giyim Sanayicileri Derneği (TGSD) Başkanları Toygar Narbay ve Dr. Ümit Özüren sektörün sorunları ve çözüm onarılarına ilişkin yaptıkları değerlendirmede, 2023’te dünya hazır giyim ihracatına paralel yüzde 9 oranında düşüş yaşayan Türk hazır giyim sektörü, 2024’te yüzde 2 daralan dünya hazır giyim ihracatından ayrışarak yüzde 6,9 oranında küçüldüğüne dikkat çekdiler.

2024’te yaşanan 1,3 milyar dolarlık kaybın yüzde 29’unun global resesyon, yüzde 46’sının Rusya, Ukrayna ve İsrail pazarlarındaki daralma, yüzde 25’inin ise yüksek enflasyon, yüksek faiz ve baskılanan kur nedeniyle rekabetçiliğin aşınmasından kaynaklandığını belirten TGSD Başkanı Toygar Narbay, “Türk hazır giyim sektörünün önünde Trump’ın Çin’e yönelik önlemleri, Avrupa Yeşil Mutabakatı nedeniyle yakından tedarikin öneminin artması ve bölgedeki savaşların son bulma ihtimali gibi önemli fırsatlar var. Ancak bu fırsatlardan yararlanmak için halihazırda kârsız hatta zararına satış yaparak pazarlarını ve üretim kaslarını korumak isteyen firmalarımızın desteklenmesi şart” dedi.

Türk hazır giyim sektöründeki maliyetlerin Asya’dan yüzde 61, Kuzey Afrika’dan ise yüzde 46 daha pahalı olduğunu ifade eden Narbay, kur ve faiz desteğinin sağlanması halinde sektördeki iyileşmenin ihracatla sınırlı kalmayacağına, istihdamın yeniden artarken ithalatın da düşeceğine vurgu yaptı. Geçtiğimiz yıl gerçekleştirdiği 17,9 milyar dolarlık ihracatın yaklaşık 14 milyar dolarını dış ticaret fazlası olarak ekonomiye kazandıran, ihracatın yanı sıra 8 milyar dolarlık iç pazar üretimi ile önemli ölçüde ithalatın yapılmasını engelleyen, 590 bin kişiye istihdam sağlayan, Türkiye’nin hem birim ihraç değeri hem de toplam ihracatı en yüksek üçüncü sektörü olan hazır giyim sektörü, son iki yıldır yüksek enflasyon, yüksek faiz ve baskılanan kur nedeni ile zor bir dönemeçten geçiyor. Hazır giyim sektörünün kapsayıcılığı en yüksek sivil toplum kuruluşu Türkiye Giyim Sanayicileri Derneği’nin (TGSD) geçtiğimiz ay göreve gelen yeni başkanları Toygar Narbay ve Dr. Ümit Özüren, TGSD Ekonomi Danışmanı Dr. Can Fuat Gürlesel’in de katılımıyla düzenledikleri toplantıda, sektörün yaşadığı zorlukların nedenleri hakkında bilgi verirken sektörün büyümesi ve dönüşümü için öneri ve taleplerini paylaştı.