ALTIN VE EMTİA ABONE OL

Petrolde küresel ekonomik aktiviteye ilişkin beklentiler talep görünümünü aşağı yönlü baskılarken, piyasadaki fiyatlamalar da petrol piyasası açısından daha karamsar bir pozisyona işaret ediyor.

Bloomberg'in derlediği verilere göre hedge fonları, petrol arz fazlasına ilişkin endişelerin vadeli işlem fiyatlarını düşürmesiyle Brent tarafında daha karamsar bir pozisyona döndü.

Portföy yöneticilerinin Brent petrol üzerineki kısa pozisyonları, 10 Eylül haftasında uzun pozisyonları 12 bin 680 adet aştı. Böylelikle Ocak 2011'e kadar giden ICE Futures Europe verilerinde ilk kez böyle bir durum yaşandı.

Hedge fonları ABD ham petrolünde iyimser pozisyonunu korudu. Ancak uzun pozisyonların kısa pozisyonlara farkı Şubat ayından bu yana en dar makasa işaret etti. Vadeli işlem ve opsiyonlara ilişkin haftalık CFTC verilerine göre, Nymex ABD ham petrolünde WTI'daki net uzun pozisyonlar 105 bin 24 adede geriledi.

Yatırımcılar, OPEC dışı ülkelerin üretimi artırması ve dünyanın en büyük petrol tüketicileri olan Çin ve ABD'den gelen talebin azalması nedeniyle gelecek yıl ham petrol arz fazlası konusunda giderek daha fazla endişe duyuyor.

Advertisement