"Oyun planı ortaya konmalı"
Uzmanlar kurda son günlerde yaşanan sert değer kaybı sonrası Merkez Bankası'nın kısa sürede bir adım atması gerektiğine dikkat çekiyor
Dolar 4.92, euro 5.76 lira ile yeni rekor seviyelere yükselirken uzmanlar Merkez Bankası'ndan beklentilerini anlattı.
Merkez Bankası'nın bir an önce adım atması gerektiği, adım gelmezse kurda baskının devam edebileceği belirtiliyor.
"OYUN PLANI ORTAYA KONMALI"
Sparta&Co Kurucu Ortağı Taner Özarslan Bloomberg HT'ye Merkez'in toplantı tarihini beklemesinin kurda ciddi yukarı etki yarattığını, Merkez'in oyun planını ortaya koyması gerektiğini söyledi.
Özarslan "dünkü yukarı hareketin bir kısmı Asya'dan geldi ama bugün de yükselişin devamı geldi. Tüm dunyadaki fonlar zarar ettikten sonra stop yapmak zorunda kalıyorlar. Burada yatırımcılar Merkez'in para politikasındaki bağımsızlığını sergilemesini bekliyor.
Ama 7 haziran'a daha zaman var, oraya kadar ya sözlü müdahale ya da oyun planı ortaya konmalı. Kurdaki tansiyon Türkiye'deki birçok şirket ve yatırımcıyı olumsuz etkiliyor.
Döviz ödemesi olan şirketler var, kurun aşağıya gelmesi bile çok etki yaratmıyor çünkü bu ödemeyi buradan yapan şirketler oluyor. O yüzden mutlaka bir otoritenin oyuna müdahale etmesi gerekiyor. Merkez Bankası faiz artırabilir, ihaleler düzenleyebilir. Birçok etkin piyasa uygulaması var ama bunlar tabii rezerv azaltıcı etkiler olacaktır. Zorunlu karşılık oranlarını aşağı çekebilir. Oyuna kimsenin müdahale etmemesi yabancı tarafında daha da paniği arttırıyor." dedi.
BU NOKTAYA NASIL GELİNDİ?
Türk Lirası yıl başından bu yana yüzde 20'den fazla değer kaybetti ve gelişen piyasa para birimleri arasında dolara karşı en kötü performans gösteren para birimlerinden biri oldu.
Meksa Yatırım Genel Müdür Yardımcısı Figen Özavcı Gümülcineli Bloomberg HT'ye kurun 4.82'ye kadar yükselmesinde etkili olan gelişmeleri sıraladı;
"Bütçe tarafımız çok kuvvetliydi. Şimdi verilen teşvikler ve benzer adımlarla en güçlü kalemimiz olan bütçe konusunda endişeler oldu.
Fiyat istikrarına yönelik endişeler de var. İçeride TCMB'nin bağımsızlığını sorgulatacak tarzda açıklamalar oldu. Mali disiplinde bozulma, fiyat istikrarına ilişkin tedirginliklerin yanı sıra yüksek jeopolitik riskler, OHAL süreci de yatırımcılarda tedirginliğe neden oluyor."
Bu gelişmelerden herhangi birinde değişim olursa bu rüzgarın tersine dönebileceğini belirten Özavcı "içeride tedirginlik yaratan bir takım şeyleri ortadan kaldırmak gerekiyor. Burada kontol edebildiğimiz riskler tarafında ilerleme göremedik" değerlendirmesini yaptı.
"HER GÜN DAHA YÜKSEK ARTIŞ BEKLENİYOR"
Özavcı, Merkez Bankası'ndan her geçen gün daha fazla faiz artışı beklendiğini, bu nedenle bir an önce harekete geçilmesi gerektiğini belirtti. Özavcı "Merkez Bankası bundan 2 hafta önce 100 - 150 baz puanlık artışla piyasayı sakinleştirebilecekken her geçen gün Merkez Bankası'ndan beklenen faiz artırım miktarı giderek artıyor" dedi.
"15 GÜNLÜK KUR ARTIŞIYLA 1 YILLIK KARLILIK MASADA"
Kurda son 15 günde yaşanan fiyat hareketleriyle pek çok şirketin 1 yıllık karlılığını masada bıraktığını kaydeden Özavcı Merkez Bankası'nın 7 Haziran toplantısını beklemeye tahammül kalmadığını söyledi. Özavcı "piyasa bazen MB ile inatlaşır. Ama şu anda biz bu pencereden bakamayız. Eğer diğer risklerimizde yükseliş olmasaydı Merkez Bankası 7 Haziran'ı bekleyebilirdi ama şimdi Merkez Bankası'nın bir an önce olağanüstü toplantıyla hamle yapması gerekir. Her geçen gün bizim aleyhimize işliyor. Bir hamle olmalı ama bu hamle döviz satım veya dövize müdahale şeklinde olmamalı." değerlendirmesini yaptı.
"BU İŞ MERKEZ BANKASI'NI AŞTI"
Özyeğin Üniversitesi Öğretim Görevlisi ve Actus Portföy Araştırma Direktörü Gizem Öztok Altınsaç DHA'ya yaptığı değerlendirmede, "Artık bu iş Merkez Bankası´nı aştı. İş işten geçti. Ekonomi yönetiminden bir açıklama yapılması gerekiyor. Yoksa bu durum dönüp dolaşıp reel sektörümüzü ve ülke ekonomimizi vurur" dedi.
"KURDA BASKI SÜRER"
Tacirler Yatırım Başekonomisti Özlem Bayraktar Gökşen Bloomberg HT'ye MB'den ara toplantı beklemediğini belirtti. Gökşen dünkü değerlendirmesinde "son 2 günde (Pazartesi ve Salı) inanılmaz boyutta negatif ayrışmamıza rağmen Merkez Bankası'nın bir ara toplantı yapmıyor olması '7 Haziran'ı bekleyeceğiz' mesajı veriyor. Bu da moralleri bozuyor." dedi.
QNB Finans Yatırım Başekonomisti Burak Kanlı piyasanın artık MB'den net bir hareket beklediğini, net hareket gelene kadar kurda yukarı baskının devam edebileceğini bildirdi.
"PİYASANIN ÜZERİNDE TCMB BASKISI ARTIYOR"
GCM Menkul Değerler Araştırma Uzmanı Enver Erkan da ara toplantı olasılığının arttığını belirtti. Kurda yaşanan sert düşüşün devam edebileceğini belirten Erkan şu yorumu yaptı;
"Piyasanın faiz artış beklentileri artarken Merkez Bankası’ndan gelebilecek hamlenin bilinmemesi ve ortada da fiyatlama dinamiklerini değiştirecek bir aksiyon olmaması kurda yükselişin önüne geçilememesine neden olmaktadır. İçeride TRY’nin kuvvetlenmesini sağlayacak adımlar gerekirken, ABD tahvil piyasasındaki satışların ve DXY’nin artan momentumu da devamı kura yükseliş olarak yansıyabilir. Bu kapsamda, Merkez Bankası kaynaklı katalist haber akışı söz konusu olmazsa TRY’de de değer kaybı eğilimi devam edebilir."