"Her iki kurumdan biri çalışanların gelişimine yatırım planlıyor"
-
PERYÖN Başkanı Ebru Taşcı Firuzbay, "Şu anda işverenlerin yüzde 48'i çalışanlarına yeniden beceri kazandırma ve eğitim fonları sağlamayı planlıyor. Yani, her iki kurumdan biri çalışanların gelişimine bu yatırımı yapma konusunda planlama yapmış. Bu alandaki yatırımların artmasını, beceri kazanma yolunda ülkece daha hızlı yol alabilmeyi umuyoruz" dedi.
Türkiye İnsan Yönetimi Derneği (PERYÖN), Dünya Ekonomik Forumu’nun küresel işgücünün ve iş dünyasının karşı karşıya olduğu dönüşümleri ele alan ‘2025 İşlerin Geleceği’ raporunu incelediği bir webinar düzenledi.
Bloomberg HT Genel Yayın Yönetmeni ve PERYÖN Danışma Kurulu Üyesi Açıl Sezen’in moderatörlüğünü üstlendiği webinarda PERYÖN Yönetim Kurulu Başkanı Ebru Taşcı Firuzbay ve EAPM Başkanı Berna Öztınaz raporu yorumlayarak görüşlerini paylaştılar.
İşgücü piyasasında temel becerilerdeki değişim beklentisinin küresel ortalamada yüzde 39’ken Türkiye’de yüzde 44 seviyesinde gözüktüğünü belirten PERYÖN Yönetim Kurulu Başkanı Ebru Taşcı Firuzbay, Türkiye'deki gelişim ihtiyacının dana yüksek olduğuna dikkat çekti.
Halen işverenlerin yüzde 48’i çalışanlarına yeniden beceri kazandırma ve eğitim fonları sağlamayı planladığına dikkat çeken Firuzbaş,"Yani, her iki kurumdan biri çalışanların gelişimine bu yatırımı yapma konusunda planlama yapmış. Bu alandaki yatırımların artmasını, beceri kazanma yolunda ülkece daha hızlı yol alabilmeyi umuyoruz.
Raporda demografik değişimler ve yeşil dönüşüm, geleceğin iş dünyasını şekillendiren en önemli trendler arasında yer alıyor. Ve yine açıkça göründüğü üzere, istihdama kadın ve gençlerin dahil olması işgücünü destekliyor. Daha kapsayıcı bir bakışla, kadın ve genç istihdamını geliştirmenin de önümüzdeki öncelikli gündemler arasında yer alması gerekiyor” değerlendirmesi yaptı.
Öztınaz: Önümüzde çok büyük bir fırsat var
Raporun, bir yetkinlik kazanmak için yaklaşık beş yıl çalışıldığını gösterdiğini belirten EAPM Başkanı Berna Öztınaz, bu yetkinlik için beş yılın sonuna gelindiğinde iki yılın çöpe gittiğine dikkat çekerek, "Böylesi bir devinimin yaşandığı bir dönemde, çalışanlarınıza sürekli yeni beceriler kazandırabilmek ve onları tüm yetenek açıklarını kapayacak şekilde istihdam edebilmek istiyorsunuz. Bence böyle bir hızın altından kalkabilecek bir işyeri, bir işveren yok. Dolayısıyla temel politikalara dönüp bakmak lazım. Çekya, Polonya, Bulgaristan, Romanya gibi ülkelerde yetenek açığı neden bize göre daha düşük? Çok bariz bir farklılık var. Bu ülkelerde ekonomi, istihdam ve teşvik politikaları bu yetkinlik ve yetenek açığını kapatacak şekilde çalışıyor. Dolayısıyla sağlanan teşvikler de oldukça kapsamlı. Bizim de Türkiye’de bu tarz bir yapıya hızla geçmek lazım. Önümüzde çok büyük bir fırsat var, bu fırsatı değerlendirebilmek mümkün. Topyekün seferberliğe ihtiyaç var” dedi.
Sezen: ‘2028’de iş akışındaki kararların yüzde 15’ini yapay zeka verecek
Bloomberg HT Genel Yayın Yönetmeni ve PERYÖN Danışma Kurulu Üyesi Açıl Sezen ise, moderasyonunu üstlendiği webinarda geleceğin teknolojilerinin iş hayatını nasıl dönüştüreceğine ilişkin şunları vurguladı:
“Gartner Group’un geleceğin teknolojilerine ilişkin raporunda ‘agentic AI’ unsurunu öne çıkarıyor. Yani, kendi düşünüp verdiği kararlarla birlikte iş dünyasını yönlendirebilecek yapay zeka. Bu teknolojinin özellikle otomasyon başta olmak üzere planlamada birtakım şeyler için önlem alabilme yetkinliğini artırabilmede, çevresel faktörleri ekarte edebilmede ya da lehe çevirebilmede çok katkısı olacağı düşünülüyor. Rapor, bu teknolojinin kullanılmasıyla birlikte 2028 yılına geldiğimiz zaman günlük işlere dönük kararların yüzde 15 kadarının otomasyonla alınacağını söylüyor. Bunlar, kendimizi bugünden hazırlamamız gereken öngörüler. Şirketler cephesi verim ve kâr neredeyse oradadır. Elbette insan kaynaklarına burada çok önemli yer düşüyor. Aradaki dengeyi sağlayabilecek olan insan kaynaklarıdır.”