Hindistan'da çiftçi protestoları büyüyor
Hindistan'da ürün fiyatlarının güvence altına alınmasını ve mahsulleri için daha fazla ödeme yapılmasını isteyen çiftçiler, hükümetle gerçekleştirilen müzakerelerin dördüncü turundan da sonuç çıkmayınca sokaklara döküldü
Hindistan'da çiftçiler, hükümetten gelen taban fiyat ve destekleme alımıyla ilgili teklifi reddederek eylemlerine devam edeceklerini duyurmasının ardından protesto gösterileri büyüdü.
Hükümetle fiyat konusunda anlaşmaya varılamamasının ardından Yeni Delhi’ye yürümek isteyen çiftçilere polis biber gazı ile müdahale etti.
Hindistan’da ürün fiyatlarının güvence altına alınmasını ve mahsulleri için daha fazla ödeme yapılmasını isteyen çiftçiler, hükümetle gerçekleştirilen müzakerelerin dördüncü turundan da sonuç çıkmayınca sokaklara döküldü.
Yeni Delhi’ye yürümek isteyen çiftçiler, polis müdahalesi ile karşılaştı. Pencap ile Haryana eyaletleri arasındaki Shambhu sınırında toplanan çiftçiler polisin kurduğu barikatları buldozerler ile yıkmaya çalıştı. Polis, Yeni Delhi’ye yürümek isteyen çiftçilere biber gazıyla müdahale etti. Çiftçiler biber gazına maske ile direnirken, bir yandan da polisin biber gazı atmak için kullandığı insansız hava araçlarını engelleyebilmek için uçurtma uçurdu.
Tarım Bakanı Arjun Munde sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, çiftçileri 5. kez görüşmeye davet ederken, “Barışın sürdürülmesi bizim için önemli” dedi.
Çiftçi sendikaları, devletin daha fazla destek sağlamasını ya da mahsulleri garantili fiyattan satın almasını sağlayacak yasal garantiler talep ediyor. Hindistan hükümeti bugüne kadar çiftçi sendikaları ile 4 tur toplantı gerçekleştirdi.
Hükümet yetkilileri ile çiftçilerin görüşmesi
Aralarında Ticaret ve Sanayi Bakanı Piyush Goyal'ın da bulunduğu hükümet yetkilileri, dün, çiftçilerin çatı örgütlerinden Punjab Kisan Mazdoor Sangharsh Komitesinin Genel Sekreteri Sarwan Singh Pandher ve çiftçi sendikalarının temsilcileriyle bir araya gelmişti.
Yaklaşık 4 saat süren görüşmede yetkililer, çiftçilere, kamu kurumları aracılığıyla bakliyat, mısır ve pamuk mahsullerini belirlenecek asgari fiyattan almayı teklif etmişti.
Çiftçilere, satın alınacak ürün miktarının da sınırlandırılmayacağını belirleyen yetkililer, 5 yıllık "kapsamlı plan" önermişti.
İHA/AA