HSBC anketi: Gelişen ülke varlıklarına iştah azaldı
-
HSBC'nin düzenlediği anket, 2025'e girerken yatırımcıların gelişmekte olan ülke piyasalarına daha az iyimser baktığını ancak tamamen düşüş beklentisinde olmadığını gösterdi. Ankette "daha iyi ekonomik görünüm" beklenen ülkeler arasında Türkiye de yer aldı.
HSBC'nin 22 Ekim - 4 Aralık tarihleri arasında 101 kurumdan 101 yatırımcıyla yaptığı ankete göre yatırımcılar 2025'e girerken gelişen piyasalar (EM) için daha temkinli.
Gelişmekte olan piyasalarda önümüzdeki üç ayda 'düşüş' bekleyen yatırımcıların oranı Eylül anketindeki yüzde 13 seviyesinden neredeyse iki katına çıkarak yüzde 23'e yükseldi.
Yükseliş bekleyen yatırımcıların oranı ise yüzde 38'den yüzde 36'ya geriledi. Bu eğilime paralel olarak 'risk iştahı' puanı da 6,2'den 6,1'e düştü. HSBC'nin ölçümüne göre EM'de '0' 'risk yok' ve '10' 'en yüksek risk' anlamına geliyor.
Yönetim altındaki nakit varlıklar yüzde 5,3'ten yüzde 4,4'e düştü.
Raporda ABD seçimlerine atıfta bulunularak "Çoğu gelişen piyasa varlıkları 2016 seçimlerine kıyasla bu seçimlere daha olumlu tepki verdi. Bu tepkinin sebebi Çin ekonomisinin istikrar kazanmasının yansıması olabilir." ifadeleri yer aldı.
Ankete göre yatırımcılar en büyük aşağı yönlü risk olarak Fed ve gelişmiş ülkelerde faizlerin uzun süre yüksek kalmasını görüyor. Eylül anketinde bir numaralı risk olarak durgunluk görülüyordu.
Yatırımcılar Mısır, Malezya, Güney Kore ve Türkiye'de yerel para cinsinden tahvillerde daha pozitif görünüm olduğunu belirtti.
Ankette "daha iyi ekonomik görünüm" beklenen ülkeler arasında Türkiye, Güney Kore, Malezya ve Mısır yer aldı.
HSBC, TCMB'nin 2025 yılı sonuna kadar faizleri yüzde 30'a kadar düşürmesini bekliyor
HSBC, paylaştığı diğer bir notta TCMB'nin 2025 yılı sonua kadar faizleri yüzde 50'den yüzde 30'a kadar düşürmesini bekliyor.
Banka notta TCMB'nin çoğu kredi kategorisinde uyguladığı yüzde 2'ye yakın kredi büyüme sınırının, kura bağlı kredi büyümesini 2025 yılında yüzde 24 ile sınırlamasını beklediklerini belirtti.
HSBC parasal sıkılaştırmanın GSYH'nin 2024'ün ikinci çeyreğinde ve üçüncü çeyreğinde ardışık olarak daralmasına neden olduğunun da altını çizdi.