IEA: Petrol talebi 2014'te zayıflayacak
Uluslararası Enerji Ajansı (IEA), petrol talebinin bu yıl 2009'dan bu yana en yavaş büyümeyi gerçekleştirmesini bekliyor
Uluslararası Enerji Ajansı (IEA), küresel ekonomideki yavaşlama ile birlikte, petrol talebinin bu yıl 2009'dan bu yana en yavaş genişlemesini gerçekleştirmesinin beklendiğini kaydetti. Ajans ayrıca, 2015 yılı için tahminlerini düşürdü.
Paris merkezli Ajans, bugün yayınladığı aylık piyasa raporunda, petrol tüketiminin bu yıl günlük yaklaşık 650,000 varil artacağını kaydetti. talep artış tahminindeki bu 250,000 varillik aşağı düzeltme, dördüncü kez üst üste düşüşü işaret ediyor ve bu durum, talep artışının Haziran ayındaki beklentinin yarısı kadar olacağı anlamına geliyor. Ham petrol fiyatları, bolluktan dolayı hızlı bir düşüş gösterdi.
29 ülkeye enerji politikası konusunda danışmanlık yapan EIA, "Satış dalgası, düşüşlerin arkasındaki öncü faktör olarak, beklenenden daha zayıf olan talebi ön plana çıkarıyor," dedi ve "Arzda görülen 'şaşırtıcı' artış da fiyatları zayıflattı" şeklinde görüş bildirdi.
Brent türü ham petrol bu yıl, OPEC'in durgun talep, ABD'de kaya petrolü üretimindeki artış ve Libya'da üretimin yeniden başlaması nedeniyle piyasada oluşan bolluğu azaltmak için gereken arz kısıtlamalarını uygulamaktan kaçınacağı spekülasyonuna bağlı olarak yüzde 20 değer kaybetti ve geçen hafta varil başına 90 doların altına indi.
OPEC'in Rolü
Ajans, küresel yakıt kullanımının bu yıl yüzde 0.7 artarak günlük 92.4 milyon varile çıkacağı tahmininde bulunurken, 2015 yılı için talep tahminlerini yaklaşık günlük 300,000 varil düşürdü. Ancak tüketim gelecek yıl hızlanarak, günlük 1.1 milyon varil ya da yüzde 1.2 artışla ortalama günlük 93.5 milyon varile ulaşacak.
EIA, küresel talep için görünümün azaltılmasının, Petrol İhraç Eden Ülkeler Topluluğu'ndan (OPEC) gelen petrole daha az ihtiyaç duyulacağı anlamına geldiğini belirtti. Bu durum, OPEC'e, üretimi 2014 ve 2015 yıllarının her birinde üretimi günlük 200,000 varil düşürme çağrısında bulunulmasına neden oldu.
Talep Tepkisi
EIA, fiyatları, talebi canladıracak ya da üreticileri arzı kısıtlamaya yöneltecek denli düşmediğini kaydetti.
Ajans, petrol fiyatlarındaki düşüşlerin gelirleri azaltmasının bazı üreticileri "üretim hedeflerini düşürmeye" yöneltebileceğini, ancak bu ülkelerin kısa bir zamanda üretimi düşürmeye gidecekleri yönünde bir işaret olmadığını belirtti. OPEC'in bir sonraki toplantısı 27 Kasım'da yapılacak. "Hafif, sıkı petrol" olarak da bilinen ABD kaya petrolü üretiminin büyük bölümü, Ajans'a göre, Brent petrolü varil başına 80 doların altına düşşse bile karlı kalmaya devam edecek.
IEA'ya göre, küresel arzda Eylül ayında görülen günlük 2.8 milyon varillik artış, eski Sovyetler Birliği ülkelerinde ve Çin'de üretimim yavaşlamaya yönelmesi ile birlikte, doruk seviye haline gelebilir.
Ajans, artan arzın gelişmiş ülkelerde Ağustos ayında toplam petrol stoklarının artmasına neden olduğunu kaydetti. Stoklar 37.7 milyon varil artarak 2.7 milyar varile çıktı ve bunun sonucu, beş yıllık ortalamaya göre açık Eylül 2013'ten bu yana en düşük düzeye indi.