ILO: Yapay zeka nedeniyle yaratılan iş kaybolan işten çok fazla
-
Uluslararası Çalışma Örgütü (ILO) Genel Direktörü Gilbert F. Houngbo, yapay zekanın endişe edildiği kadar iş gücü kaybına yol açmayacağını belirterek, "Yapay zeka nedeniyle milyonlarca iş kaybolmuş olsa da çok daha fazla yeni iş yaratıldı" dedi.
-
Kadınların işgücüne katılımınındaki düşüklüğün büyük bir endişe kaynağı olduğunu belirten Houngbo, genç işsizliğine dikkat çekti.
-
Dünya genelinde yaklaşık 2 milyar kişinin kayıt dışı çalıştığı bilgisini paylaşan Houngbo, "Bu, dünya işgücünün yaklaşık yüzde 60'ını oluşturuyor ve bu insanlar hiçbir sosyal koruma olmadan çalışıyor. Kayıt dışı istihdam, çözmemiz gereken en büyük problemlerden biri" ifadelerini kullandı.
Uluslararası Çalışma Örgütü (ILO) Genel Direktörü Gilbert F. Houngbo, Dünya Ekonomik Forumu'nun (DEF) İsviçre'nin Davos kasabasında düzenlenen 55. Yıllık Toplantıları kapsamında, uluslararası işgücü piyasaları ve yapay zekanın mesleklere etkisine ilişkin sorularını yanıtladı.
Yapay zekanın meslekler üzerindeki etkisi ve bu dönüşüm sürecinin dikkatle yönetilmesi gerektiğini dile getiren Houngbo, "Yapay zeka nedeniyle milyonlarca iş kaybolmuş olsa da çok daha fazla yeni iş yaratıldı" ifadesini kullandı.
Houngbo, "Yapay zeka endişe edildiği kadar işgücü kaybına yol açmayacak. Benim asıl endişem, yapay zekanın yol açacağı iş kayıpları değil yapay zekanın işgücündeki eşitsizlikleri derinleştirme potansiyeli. Yapay zekanın insan merkezli olması gerekiyor. Bu teknoloji, insanların yaşam kalitesini artıracak bir araç olarak kullanılmalı. Eğitim ve yetenek kazandırma süreçleri, işgücü piyasasının yapay zekanın etkileriyle başa çıkabilmesi için kritik önemde" diye konuştu.
Gençlere yönelik tavsiyeleri sorulan Houngbo, bilim, teknoloji, mühendislik ve matematik alanlarında eğitimin önemine dikkati çekerek, bu eğitimlerin olmazsa olmaz olduğunu söyledi.
Houngbo, bunun yanı sıra mesleki eğitim ve iletişim, liderlik gibi yumuşak becerilerin geliştirilmesinin de önemine işaret ederek, "Yapay zeka, henüz bu tür yumuşak becerilerin yerini alamıyor. Gençlerin bu becerileri geliştirmesi, işgücü piyasasında avantaj elde etmelerini sağlayacaktır. Gençlerin teknolojiye yatkınlığı umut verici ancak işgücü piyasası ve eğitim sistemleri arasındaki uyumun artırılması gerekiyor" dedi.
"Kayıt dışı istihdam, çözmemiz gereken en büyük problemlerden biri"
Küresel işgücü piyasasındaki son durumu değerlendiren Houngbo, işsizlik oranının salgın öncesi seviyeye dönerek yüzde 5 civarında seyrettiğini ve bu yıl da bu oranın büyük ölçüde değişmeyeceğini ifade etti.
Houngbo, genç işsizlik oranında küresel çapta iyileşmeler görüldüğüne dikkati çekerek, "Ancak, genç erkeklerle kıyaslandığında genç kadınların istihdama katılım oranları çok daha düşük. Bu nedenle, kadınların işgücüne katılımı büyük bir endişe kaynağı" ifadelerini kullandı.