HABERLER ABONE OL

Türkiye'de yerel seçimler sonrasında hızlı bir rezerv birikimi yaşanırken, Haziran ayında rezerv yeterliliği açısından önemli bir gösterge olarak ele alınan IMF modeli tabanlı göstergede gerileme yaşandı.

Turkey Data Monitor tarafından yapılan hesaplamaya göre Türkiye için IMF rezerv yeterliliği göstergesi Haziran ayında yüzde 95,70'e geriledi. IMF rezerv yeterliliği için ideal seviye yüzde 100-150 arasındaki bant olarak kabul ediliyor.

Haziran ayında diğer rezerv yeterlilik göstergelerinde de sınırlı geri çekilme izlendi. Haziran ayında kısa vadeli dış borca oran olarak rezerv yeterliliği yüzde 60,41'e geriledi. Bu gösterge için olması gereken seviye ise yüzde 100 seviyesinde.

Bir diğer dikkat edilen gösterge ise yıllık toplam ithalatın dörtte birine karşı rezervlerin durumu. Türkiye Haziran ayında bu açıdan yeterli rezerv seviyesiyle yüzde 153,92'lik bir orana ulaşmış durumda.

Söz konusu yeterlilik göstergelerini değerlendiren ekonomist Haluk Bürümcekçi rezerv yeterliliği ile birlikte rezervlerin kalitesinin de kritik konulardan biri olduğunu söyledi. Bürümcekçi, yabancı merkez bankaları ile yapılan swap anlaşmalarının önemli bir kısmının IMF'nin sepetinde yer almayan para birimlerinden oluştuğuna dikkat çekti.

Bürümcekçi bu değerlendirmelerin ardından, son dönemde rezervlerde yaşanan hızlı yükselişe karşın yabancı merkez bankaları swaplarından arındırılmış toplam Döviz rezervlerinin IMF yeterlilik göstergesinin 22 milyar dolar ve önümüzdeki bir yılda vadesi gelecek dış borçların ise 108 milyar dolar altında olduğunu ifade etti.

Bürümcekçi, KKM yükümlülüklerine de vurgu yaparak "Ödeme yükümlülüğü TCMB’de olan KKM büyüklüğünün 52 milyar dolar ile hızlı düşüşe rağmen ciddi boyutta olduğu da unutulmamalıdır. Bu bağlamda, yurtiçinde ters dolarizasyonun sürmesi ve yurtdışı yerleşik portföy akımlarının güçlü seyretmesi durumunda TCMB’nin rezerv biriktirme için halen geniş bir manevra alanı olduğu söylenebilir" ifadelerini kullandı.

Advertisement