HABERLER ABONE OL

İngiltere Merkez Bankası (BOE) politika faizini yüzde 5 seviyesinde sabit tutma kararı aldı.

Bloomberg anketine katılan ekonomistlerin beklentisi de faizin yüzde 5 seviyesinde tutulması yönündeydi.

Banka Ağustos toplantısında politika faizini 25 baz puan indirimle yüzde 5 seviyesine çekmişti.

İngiltere’de Çarşamba günü açıklanan Ağustos ayı enflasyonu BOE’nin yüzde 2’lik hedefinin hemen üzerinde açıklandı. Tüketici fiyatları bir önceki yıla göre yüzde 2,2 artarken, Temmuz ayıyla aynı hızda ve yüzde 2,4 seviyesindeki BOE tahmininin altında gerçekleşti.

BOE Başkanı Andrew Bailey yaptığı açıklamada, “Faizleri zaman içinde kademeli olarak düşürebilmeliyiz” dedi ve böyle bir patikanın fiyat baskılarının hafiflemeye devam etmesine bağlı olacağını vurguladı. Bailey, “Enflasyonun düşük kalması hayati önem taşıyor, bu nedenle çok hızlı ya da çok fazla indirim yapmamaya dikkat etmeliyiz” diye ekledi.

Bankanın gelecekteki gevşeme sürecine ilişkin temkinli tonu, piyasalarda BOE’nin bu yıl içinde borçlanma maliyetlerinde daha hızlı bir gevşeme sürecine geçeceği beklentilerini azaltabilir. Toplantı öncesinde, politika yapıcılar bir sonraki toplantılarında bir değişikliği açıkça onaylamamış olsa da, yatırımcılar kasım ayından itibaren art arda hamleler yapılacağına dair pozisyonları artırmıştı.

Oylama, beklenenden daha yavaş enflasyon ve İngiltere ekonomisindeki toparlanmanın yavaşladığını gösteren son verilerin, yetkilileri tüketici fiyatlarından kaynaklanan tehdidin yeterince kontrol altına alındığı konusunda henüz ikna edemediğini gösteriyor.

Komitenin en güvercin üyesi Svati Dhingra, çeyrek puanlık acil bir indirimi destekleyen tek isim oldu.

Kurul ayrıca, niceliksel sıkılaştırma konusunda oybirliğiyle aldığı kararla bilanço azaltma hızının yıllık 100 milyar sterlin (132 milyar dolar) olarak sürdürülmesini kararlaştırdı.

Advertisement