Bloomberght
Bloomberg HT Kültür Sanat Sanat İnternetten hakaret ceza getirdi

İnternetten hakaret ceza getirdi

Manken Nilay Dorsa'ya, internet sitesi üzerinden hakaret eden sanığa 7 ay 27 gün hapis cezası verildi

Giriş: 27 Şubat 2013, Çarşamba 15:18
Güncelleme: 04 Mart 2013, Pazartesi 16:40

Manken Nilay Dorsa'ya, internet sitesi üzerinden hakaret eden sanığa 7 ay 27 gün hapis cezası verildi. Hakim, hükmün açıklanmasını 5 yıllık denetimli serbestlik şartıyla geri bıraktı.

Nilay Dorsa, ''Son 10 günde bilişim suçlarına ilişkin 2 dava kazandım ve bunların, Türkiye'de örnek kararlar olduğuna inanıyorum'' dedi.

İstanbul 26. Asliye Ceza Mahkemesi'ndeki duruşmaya, şikayetçi Nilay Dorsa katılmazken, avukatı Serkan Toper geldi. Davanın sanığı Enes Çelik ise duruşmaya gelmedi.

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı Bilişim Suçları Bürosu tarafından hazırlanan iddianamenin kabul kararı ve ekleri okunan duruşmada, Kocaeli'de oturan sanık Enes Çelik'in savunmasının Kocaeli 2. Asliye Ceza Mahkemesi'nce talimatla alındığı ve mahkemeye gönderildiği belirtildi.

İfadesinde suçlamayı kabul eden Çelik'in ''Nilay Dorsa'nın web sitesine girdim, yazıları yazdım. Özür dilerim, pişmanım'' şeklinde beyanda bulunduğu belirtildi.

Dorsa'nın avukatı Serkan Toper, sanığın cümlelerin çok ağır olduğunu ve şikayetlerinin devam ettiğini belirterek, Enes Çelik'in cezalandırılmasını istedi.

-Karar

Enes Çelik'i, ''Bilişim sistemini bozarak içerisine veri yerleştirme'' suçundan 6 ay hapis cezasına çarptıran hakim Gülhan Kıtay, sanığın iyi halini göz önünde bulundurarak, cezasını 5 aya indirdi.

Çelik'e, ''Bilişim sistemini bozarak içerisine hakaret içerikli veri yerleştirme'' suçundan da 3 ay hapis cezası veren Kıtay, suçun alenen işlemesi nedeniyle 3 ay 15 güne çıkardığı cezayı iyi hali dikkate alarak 2 ay 27 güne indirdi.

Hakim Kıtay, toplam 7 ay 27 gün hapis cezası hükmünün açıklanmasını da ''sanığın geçmişteki sabıka durumu, maddi zararın olmaması, geçmişteki hali ve ileride bir daha suç işlemeyeceği yönünde olumlu kanaat oluştuğu'' gerekçesiyle 5 yıllık denetimli serbestlik şartı uygulayarak geri bıraktı.

-İddianameden

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı Bilişim Suçları Bürosu tarafından hazırlanan iddianamede, müşteki Nilay Dorsa'nın, avukatı aracılığıyla ''www.nilaydorsa.com'' ismiyle adına açtığı internet sitesinin, ''sizden gelenler'' bölümünün hacklandiği ve bu bölüme hakaret içeren sözlerin konulduğu belirtildi.

Şikayet üzerine, bilişim suçları uzmanı güvenlik görevlilerinin yaptığı araştırma sonucunda, saldırının gerçekleştiği bilgisayarın IP numarasının, bağlı bulunduğu telefon hattından tespit edildiği anlatılan iddianamede, Kocaeli'deki bir şahsa ait olan bilgisayarı da akrabası Enes Çelik'in kullandığı kaydedildi.

Çelik'in beyanına da yer verilen iddianamede, sanığın 16 Nisan 2010'da akrabasına ait bilgisayardan siteye girip suça konu yazıları yazdığını ve porno içerikli resimler gönderdiğini kabul ettiği belirtildi.

İddianamede, ''bilişim sistemine hukuka aykırı olarak girme'', ''sistemi engelleme'', ''bozma'', ''verileri değiştirme'' ve ''hakaret'' suçlarından 1 yıl 9,5 ay ile 11 yıl 4 ay arasında değişen hapisle cezalandırılması istendi.

-Nilay Dorsa'dan teşekkür

Davaya ilişkin açıklama yapan Nilay Dorsa, bir süre önce sosyal paylaşım sitesi twitter üzerinden kendisine tehditte bulunan bir sanığın 5 ay hapisle cezalandırıldığını anımsatarak, ''Son 10 günde bilişim suçlarına ilişkin 2 dava kazandım ve bunların Türkiye'de örnek kararlar olduğuna inanıyorum. Bilişim suçları birimlerine bu konuda çok teşekkür ediyorum. Bilişimciler, son dönemde, özellikle de tanınmış kişilere yönelen bu suçlarda başarılı ve ciddi çalışmalar yapıyor'' diye konuştu.

Bazı kişilerin, hayatın çok büyük bir bölümünü kapsayan sosyal medya aracılığıyla herkese ulaşabildiğini ve onlara hakarette bulunabildiğini anlatan Dorsa, ''Eskiden kavgalar ve hakaretler yüz yüze yapılırken, şimdi herkes 'klavye delikanlılığı' üzerinden yol alıyor. Açtığım ve lehime sonuçlanan bu davalar, umarım 'klavye delikanlılığı'na bir son verir ve sosyal mecraların da normal mecra gibi algılanmasına sebep olur. İnsanlar, mahkemelerin bu örnek kararlarıyla sosyal mecraları daha düzgün kullanıp, daha seviyeli yorumlar yapmaya daha çok dikkat ederler diye düşünüyorum'' ifadelerini kullandı.