Işık: Ortak Ar-Ge için özel sektöre kapımız açık
Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık, "TÜBİTAK MAM 'Açık Kapı' uygulamasıyla, merkez bünyesinde oluşturulan bilgi ve teknoloji birikiminin özel sektöre daha etkin transferini sağlamayı hedefliyoruz" dedi
Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık, Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu (TÜBİTAK) Marmara Araştırma Merkezi (MAM) "Açık Kapı" uygulamasıyla, MAM bünyesinde oluşturulan bilgi ve teknoloji birikiminin özel sektöre daha etkin transferini sağlamayı hedeflediklerini belirterek, "Ortak Ar-Ge için özel sektöre kapımız açık" dedi.
Bakan Işık, AA muhabirine, TÜBİTAK MAM'ın "Açık Kapı" uygulamasına ilişkin açıklamalarda bulundu.
TÜBİTAK MAM bünyesinde, enerji, gıda, kimya, gen mühendisliği, malzeme, çevre ve yer bilimleri gibi ülke için kritik alanlarda geliştirilmiş yüzlerce proje, 43 yıllık bilgi ve teknoloji birikimi bulunduğunu anlatan Işık, merkezde yaş ortalaması 30 olan, yüzde 50'den fazlası doktoralı, 900'ün üzerinde personelin görev aldığını bildirdi.
Işık, "Açık Kapı" uygulamasıyla özel sektörle daha yakın işbirlikleri kurarak, MAM bünyesinde oluşturulan bilgi ve teknoloji birikiminin özel sektöre daha etkin transferini sağlamayı hedeflediklerini söyledi. KOBİ'ler başta olmak üzere, özel sektörün Ar-Ge potansiyelinin güçlendirilmesinde kamu Ar-Ge merkezleri ve üniversitelere çok önemli görevler düştüğüne işaret eden Işık, "Bu kapsamda ortak Ar-Ge ekosistemi oluşturabilmek için uyumlu işbirliği yöntemleri üzerinde çalıştık ve 'Açık Kapı' uygulamasını geliştirdik. Ortak Ar-Ge için özel sektöre kapımız açık" ifadesini kullandı.
"Ar-Ge işbirliği kültürü yaygınlaşacak"
Uygulama hakkında bilgi veren Işık, "Açık Kapı uygulamasında, firmalar 'mam.tubitak.gov.tr' web sitesinde yer alan basit ve anlaşılır bir anketle yetkinlik alanlarına göre ortak Ar-Ge yapabilecekleri enstitüleri seçebilecekler. Toplanan veriler sınıflandırılarak, ilgili araştırma enstitüleriyle paylaşılacak ve ihtiyaçlarına göre firmalarla iletişime geçilecek" diye konuştu.
Işık, uygulamanın uzun vadede ülke özel sektörünün belli başlı ihtiyaçlarına da ışık tutacağına da dikkati çekerek, birbirini tamamlayacak nitelikte projeler yapan firmaları tespit ederek, kendi aralarında işbirlikleri kurmalarını destekleyeceklerini, böylece çok ortaklı ve çok disiplinli Ar-Ge işbirliği kültürünün yaygınlaştırılmasına katkı sağlayacaklarını vurguladı.
"Açık Kapı KOBİ'lere katma değer yaratacak"
MAM bünyesinde sunulan hizmetlerden önemli bir kısmının, Türkiye'de başka kurumlarca sunulmadığının altını çizen Işık, bunun özellikle yerli firmalar için büyük avantaj olduğuna işaret etti. Teknoloji transferinin yanı sıra firmalar tarafından sıklıkla yaptırılması gereken test ve analiz hizmetlerinin de Açık Kapı uygulamasının önemli bir bileşeni olduğuna değinen Işık, "TÜBİTAK MAM'da önemli test ve analiz hizmetleri, yerli imkanlarla sağlanıyor. Firmalar yurt dışından aldıkları test ve analiz işlemlerinde MAM'ı tercih ettiklerinde, hem bu hizmetler daha düşük maliyetle sağlanıyor, hem de kaynakları yurt içinde kalıyor. Merkezimiz bundan sonraki süreçte yurt dışında yaptırılan yeni test ve analizleri tespit ederek, yerli imkanlarla MAM bünyesinde yapılmalarını sağlamak için çalışmalar yürütüyor" ifadelerini kullandı.
Işık, Açık Kapı uygulamasının özellikle KOBİ'ler için önemli bir katma değer yaratacağına inandıklarını dile getirdi. KOBİ'lerin, ülke yenilik sisteminin etkin aktörü haline getirilmesi gerektiğini vurgulayan Işık, "Türkiye gibi girişimlerin yüzde 99'undan fazlasının KOBİ'lerden oluştuğu bir ülkede, sunulacak etkin teknoloji transferinin hem KOBİ'lerimizin Ar-Ge potansiyelini yukarı taşımaya, hem de büyümeye doğrudan katkı sağlayacağını düşünüyoruz" şeklinde konuştu.