İspanyol zeytinyağı üretimi bu sezon neredeyse yarı yarıya artarak iki kötü hasadın ardından fiyatları yükselten arz sıkışıklığını hafifletecek gibi gözüküyor.

En azında İspanya Tarım, Balıkçılık ve Gıda Bakanlığı'nın tahminleri bu yönde.

İspanyol resmi kurumlarının bu sezona dair tahminlerinin yer aldığı Bloomberg'in haberine göre, dünyanın en büyük zeytinyağı üreticisinde üretimin bu sezon yaklaşık 1,26 milyon tona ulaşması bekleniyor. Bu, 2023 yılına göre yüzde 48'lik bir artış anlamına geliyor ve İspanya'yı mahsul için uzun vadeli ortalamaya döndürecek gibi duruyor.

Akdeniz havzasında yaşanan aşırı sıcak ve kuraklık etkisiyle iki yıl art arda süren kötü hasat dönemi, zeytinyağını “sıvı altına” dönüştürdü ve fiyatlar rekor seviyelere yükseldi. Daha iyi bir hasat olacağına dair işaretler, emtianın ton başına 9 bin euronun üzerindeki yüksek seviyelerden beşte bir oranında düşmesine neden oldu.

Tedarik sözleşmeleri genellikle aylar öncesinden müzakere edildiği için piyasada bu işin ticaretini yapanların muhtemelen daha sonra daha düşük fiyatlardan faydalanma senaryosu konuşuluyor.

İspanyol hükümet yetkilileri, hasadın henüz yeni başlamış olması nedeniyle önümüzdeki haftalarda hava koşullarının da üretim üzerinde etkili olabileceğini söylüyor.

Advertisement