İtalya'da sandıktan ilk kadın başbakan mı çıkacak?
İtalyanlar, parlamentonun yeni üyelerinin belirleneceği genel seçimlerde oy kullanmak için sandık başına gitti. Sabah Türkiye saati ile 08.00'de başlayan işlem gece 23.00'e kadar sürdü. İtalya'da seçim sonucunda ülkenin ilk kadın başbakanını ve İkinci Dünya Savaşı'nın sona ermesinden bu yana aşırı sağ tarafından yönetilen ilk hükümeti geri getirebileceği belirtiliyor.
İtalya'da 50 milyon 800 bin seçmen oy kullanmak üzere sandıklarına başına gitti. Yerel saatle 07.00'de (TSİ 08.00) açılan sandıklarda gece 23.00'e (TSİ 00.00) kadar oy verdi.
Sandıkların kapanmasının ardından oy sayımına geçilecek.
Sandık çıkış anketlerine göre, resmi olmayan ilk sonuçların gece yarısından sonra gelmesi bekleniyor.
Seçimde İtalyanlar, kendilerini 5 yıllığına temsil edecek 200 sandalyeli parlamentonun üst kanadı Cumhuriyet Senatosu ile 400 sandalyeli parlamentonun alt kanadı Temsilciler Meclisinin yeni üyelerini belirleyecek.
Bu arada, ülkede Sicilya Adası'nda yerel yönetimi belirlemek üzere bölgesel yönetim seçimleri de yapılıyor.
Kamuoyu yoklamalarına göre aşırı sağcı Meloni favori
Ülkede seçim kanunu gereği son anketler, seçimden 15 gün önce yayımlanabiliyor.
En son 9 Eylül'de açıklanan anketlerde, Giorgia Meloni liderliğindeki aşırı sağcı İtalya'nın Kardeşleri (FdI) ilk sırada, Enrico Letta liderliğindeki merkez solun çatı partisi Demokratik Parti (PD) 2. sırada, Matteo Salvini liderliğindeki aşırı sağcı Lig Partisi 3. sırada, eski başbakanlardan Giuseppe Conte’nin liderlik ettiği düzen karşıtı 5 Yıldız Hareketi (M5S) 4. sırada, yine eski başbakanlardan Silvio Berlusconi'nin başkanı olduğu merkez sağdan Forza Italia (FI) 5. sırada ve "Üçüncü kutup" adıyla kendini merkezde konumlandıran Carlo Calenda liderliğindeki Eylem Partisi (Az) 6. sırada yer alıyordu.
Seçimler bu şekilde sonuçlanırsa, Giorgia Meloni liderliğindeki FdI, Salvini liderliğindeki Lig Partisi ve Silvio Berlusconi liderliğindeki FI ile bazı küçük sağ partilerden oluşan sağ ittifakın iktidara gelmesi bekleniyor.
Ülkede, Mario Draghi liderliğindeki geniş katılımlı koalisyon hükümetinin 21 Temmuz'da çökmesinin ardından Cumhurbaşkanı Sergio Mattarella parlamentonun iki kanadını feshederek 2023'te yapılması gereken seçimlerin 25 Eylül'de yapılmasına karar vermişti.
İlk kadın başbakan mı?
İtalya’da seçim sonucunda ülkenin ilk kadın başbakanını ve İkinci Dünya Savaşı’nın sona ermesinden bu yana aşırı sağ tarafından yönetilen ilk hükümeti geri getirebileceği belirtiliyor.
Çeşitli kaynaklarda yer alan yorum ve analizlere göre, Giorgia Meloni’nin Fratelli d’Italia (İtalya’nın Kardeşleri) partisi 2012′de kuruldu, ancak kökleri, Benito Mussolini’nin 1945′te ölümünden sonra ortaya çıkan İtalya’nın 20. yüzyıldaki neo-faşist hareketine dayanıyor.
2018 seçimlerinde oyların yüzde 4′ünü aldıktan sonra, ana akıma sıçramak için muhalefetteki konumunu kullandı. İtalya’nın Kardeşleri partisinin Pazar günü tek partiden en büyük oyu alması bekleniyor. 9 Eylül’deki elektrik kesintisinden önceki anketler, en yakın sağcı müttefiki Lega’nın çok önünde, oyların neredeyse yüzde 25′ini aldığını gösterdi.
Matteo Salvini, Silvio Berlusconi’nin Forza Italia’sı ve daha küçük bir koalisyon ortağı olan Noi Moderati yönetiminde Lega ile koalisyon kuran sağ ittifakın Roma’da iktidarı kazanması muhtemel görünüyor. İtalya’nın karmaşık ilk-sonra-sonrası sistemi koalisyonları ödüllendiriyor ve merkez soldaki Demokrat Parti, tek parti olarak yüzde 21′lik bir ankete rağmen yeterince büyük bir ittifak kuramadı.
Oy pusulası kapanırken bir çıkış anketi yapılacak, ancak erken tahminler Pazartesi sabahına kadar gelmeyebilir. Siyasi uzlaşmaya varmak ve herhangi bir koalisyonu güçlendirmek haftalar alabilir ve yeni bir hükümet ancak Ekim ayında iktidara gelebilir.
Göç karşıtı
Politika açısından, parti genellikle “neofaşist” veya “post-faşist” olarak tanımlandı ve politikaları İtalya’nın faşist döneminin milliyetçi, yerlici ve göç karşıtı duruşunu yansıtıyor. Ancak Meloni, yaz aylarında İtalya’nın sağ kanadının “faşizmi on yıllardır tarihe devrettiğini” söyleyerek partiyi faşist unsurlardan kurtardığını iddia ediyor.
Yine de politikaları, eşcinsel evliliğe karşı çıkan ve geleneksel “aile değerlerini” destekleyen parti ile en azından söylemek gerekirse sosyal olarak muhafazakar, Meloni 2019′da görevinin “Tanrı, vatan ve aile”yi savunmak olduğunu söyledi.
Fratelli d’Italia, NATO yanlısı ve Ukrayna yanlısı. Önlemler konusunda kararsız olan Lega’nın aksine Rusya’ya karşı yaptırımları desteklemektedir. Meloni, bazıları tarafından siyasi bir bukalemun olarak tanımlandı ve analistler zaman içinde siyasi pozisyonundaki değişikliklere dikkat çekti.