PİYASALAR ABONE OL

YARKIN SUN

Küresel merkez bankacılarının yıllık toplantısı, ABD’nin Wyoming eyaletinde düzenlenecek Jackson Hole Sempozyumu’nda 22-24 Ağustos tarihleri arasında düzenlenecek. Böylece ABD ekonomisinin gidişatı ile para politikalarının yönünün bu hafta ABD Merkez Bankası (Fed) Başkanı Jerome Powell’ın mesajları ile netlik kazanabileceği umuluyor.

Peki sempozyuma dair beklentiler neler? Hangi konuların öne çıkması öngörülüyor? Fed Başkanı Powell Eylül ayına dair faiz indirim sinyali verecek mi?

Tüm bunları daha önce Jackson Hole’da sunum yapmış ve bu sene de toplantılara katılacak olan Brown University Ekonomi Profesörü Şebnem Kalemli Özcan Bloomberg HT için özel olarak değerlendirdi.

“Powell, başarıların altını çizecek”

Özcan’a göre Powell konuşmasında enflasyondaki şu ana kadar olan başarıların altını çizecek. Fed’in görevlerinin fiyat istikrarı ve maksimum istihdam olduğunun da altını çizen Özcan ayrıca Powell’ın konuşmasında hiçbir şekilde ne zaman ve ne kadar faiz indirimi olacağı konularına değinmesini beklemiyor.

Diğer yandan enflasyon beklentilerinin bu zamana kadar nasıl bozulmadan gelebildiğinin Jackson Hole toplantılarının ana başlıklarından biri olacağının da altını çizen Brown University Ekonomi Profesörü Şebnem Kalemli Özcan, bir diğer önemli konunun da enflasyonda yüzde 2 hedefinin yukarı çıkarılıp çıkarılmaması olacağını söyledi.

Mali politikalar ile para politikası kesişimi, parasal sıkılaşmanın nasıl olması gerektiği ve merkez bankalarının faiz farklarından dolayı ortaya çıkan kur hareketlerinin de sempozyumun başlıklarından olacağını söyleyen Özcan, bütün dünyadaki merkez bankacıları ve uluslararası iktisat konularında çalışan önemli akademisyenlerin toplantıya katılacağının altını çizdi.

Bloomberg Economics’e göre ise Powell, yüksek ihtimalle yakın zamanda faiz indirmenin “uygun” olacağı mesajını verebilir. Powell enflasyon ve istihdam piyasası soğumaya devam ederse Fed'in bir sonraki toplantısında faiz indiriminin masada olabileceğini söylemişti.

Diğer yandan toplantılara Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Başkanı Fatih Karahan’ın da katılması planlanıyor.

Advertisement