Bloomberght
Bloomberg HT Haberler Japonya kaynaklı negatif algılama devam ediyor

Japonya kaynaklı negatif algılama devam ediyor

  • Japonya'dan haber akışı beklenirken, yen kuvvetlenmeye devam ediyor. 2. Dünya Savaşı'ndan bu yana en kuvvetli noktaya gelen para birimi müdahale beklentilerini de içinde barındırıyor

Giriş: 17 Mart 2011, Perşembe 09:25
Güncelleme: 17 Mart 2011, Perşembe 09:25

Dün akşam saat 5 sularında Avrupa Komisyonu’ndan gelen ve Japonya’daki reaktörde işlerin kontrolden çıktığını açıklayan beyandan sonra algılama iyice bozuldu. Santraldeki sızıntının daha da tehlikeli bir hal almasının ardından personelin azaltılması kararı da kafaları karıştırdı. Bugün reaktördeki radyasyon seviyesi kamuoyu ile paylaşılacak.

Asya'nın odak noktası yen oldu

Haber akışına bağlı olarak iyice baltalanan risk iştahı ve güvenli liman arayışı ile yükselmeye devam eden Yen, gün içinde dolara karşı 76.36 seviyesine kadar yükseldi. Ardından, G-7 ülkelerinin bu geceyarısı bir telekonferans seansı gerçekleştireceği bilgisi gelince eşgüdümlü bir müdahale beklentisi ile kısa vadeli Yen spekülasyonları tersine döndü. Gelen satışlarla beraber parite 79 seviyesinin üstüne çıktı. Kura paralel olarak endeksler de dalgalandı. Nikkei 225 Endeksi gün içinde % 5 düşerken gelen alımlarla eksiler % 1'in de altına düşmesine rağmen günü % 1.44 düşerek tamamladı. Topix Endeksi ise gün içinde artıya geçmesine rağmen bu bölgede kalıcı olamadı. Diğer Asya borsaları da düşüşe eşlik ettiler.

Bonolar sabah saatlerinde sakin

Güvenli liman arayışları ile kuvvetlenen ABD tahvilleri sabah saatlerinde hafif satıcılı. 10 yıllık tahvilin getirisi % 3.20 düzeyinde. Kısa vadeli Japon bonolarında alışlar gözlenirken 10 yıllıklarda ise satışlar var. Dün % 8.65 bileşikten kapanan gösterge tahvil faizinin gün boyu oluşacak risk algılamasına göre hareket etmesi bekleniyor. Dün Portekiz ihalesinde faiz beklenenin de üstünde yükseldikten sonra bugün saat 12:30’daki İspanya ihalesi takip edilecek.

Küresel hisse piyasaları daha da oynak hale geldi

ABD borsaları radyasyon haberleri ve beklenenden kötü gelen inşaat verileriyle sarsıldı. Uzun süredir petrol fiyatları ve Asya haberleriyle ciddi stress biriktiren borsalar dün teknik bir düzeltmeye girdiler. Düşüşün hemen hemen her sektöre yayıldığı görüldü. 50 günlük ortalamalarını kıran endeksler böylece tepeden yaklaşık olarak % 7 düşmüş oldular.

Bugün ABD’den gelecek olan haftalık işsizlik başvuruları (14:30), sanayi üretimi (15:15) takip edilecek. Avrupa borsaları ise dünkü ortalama %2’lik düşüşlerin ardından bugün yine gözlerini Japonya ve Ortadoğu ikilisine çevirmiş olacak. 200 günlük ortalamalarının altına sarkan endekslerin teknik bir tepkiye girişme ihtimalleri piyasa tarafından takip ediliyor olacak.

Emtialarda tepki arayışı var

Altın fiyatları diğer piyasalardaki zararları kapatma hareketine bağlı olarak düşüyor. Farklı piyasalarda zarar eden yatırımcıların zararlarını altın satarak telafi ettikleri profesyonellerin konuştukları konular arasında. 1.400 dolar üstünde kalıcı olamayan fiyatlar Asya seansında 1.392 seviyesinde. Petrol fiyatları ise Bahreyn & Libya ikilisini takip ediyor. Bölgeden gelen olumsuz haberler fiyatlara destek olmaya devam ediyor. Tarımsal emtialarda sabah saatlerinde yukarı yönlü tepkiler görülüyor. Bakır fiyatları da gelen alımlarla 2 ayın dibinden toparlama çabası içinde.

Reaktördeki radyasyon sızıntısı haberleriyle panik satışı moduna geçen global borsaları izleyen İMKB 100 Endeksi gün içinde 50 günlük ortalamasının da üstüne çıkarak 65.120 seviyesini test ettikten sonra gevşedi ve buradan yaklaşık 2 bin puanlık düşüşle günü 63.280’den tamamladı.

Euro / Dolar paritesi 1.39’un üstünde kalıcı olmaya çalışırken bozulan yatırımcı davranışı TL gibi riskli varlıklara satış getiriyor. Sabah saatlerinde Dolar / TL 1.5950 seviyesinde, yarım Euro / yarım dolardan oluşan sepet kur 1.90’ın üstünde. Tüm varlık sınıfları için G-7 gelecek mesajlar ve Japonya gelişmeleri radarda olacak. Petrol fiyatlarını yukarıda tutan MENA bölgesi de yine potansiyel haber akışında önemli rol oynayabilir.

Gökhan Şen

Bloomberg HT Araştırma Bölümü