Bloomberght
Bloomberg HT Haberler JPMorgan Türkiye'nin büyüme tahminini % 4.6'ya yükseltti

JPMorgan Türkiye'nin büyüme tahminini % 4.6'ya yükseltti

  • JPMorgan Türkiye'nin 2017 yılı için büyüme tahminini yüzde 3.8'den yüzde 4.6'ya yükseltti

Giriş: 10 Ağustos 2017, Perşembe 06:27
Güncelleme: 10 Ağustos 2017, Perşembe 08:25

JPMorgan Türkiye'nin 2017 yılı için büyüme tahminini yüzde 3.8'den yüzde 4.6'ya yükseltti.

JPMorgan'ın 9 Ağustos tarihli raporunda, son dönemde açıklanan verilerin yukarı yönde sürpriz yaptığını ve bu durumun Türkiye ekonomisinin, Merkez Bankası'nın kaydadeğer parasal sıkılaştırmasına rağmen, ekonominin gücünü işaret ettiğini kaydetti. Raporda, bu verlerin güçlü gelmesinin nedenleri olarak; turizmdeki keskin toparlanma, vergi indirimleri ve kredi garanti mekanizması gibi hükümetin uygulamaya koyduğu teşvikler, güçlü Avrupa Birliği talebi ile birlikte artan ihracat ve siyasi alandaki sakinlik ve kurdaki istikrardan dolayı güçlenen güven olarak gösterildi.

JPMorgan, öte yandan, bu teşvik tedbirlerinin bazılarının süresinin dolacak olmasından dolayı yılın ikinci yarısında yavaşlama beklediğini kaydetti. Kredi Garanti Fonu imkanının, neredeyse tümünden yararlanılmasından ve bankaların kredi oranlarının artmaya başlamasından dolayı sona yaklaştığını kaydeden JPMorgan, beyaz eşya ve mobilyaya uygulanan vergi indirimlerinin Eylül ayında sona ereceğine ve şirketlerin ilk çeyrekte ertelenen sosyal güvenlik prim ödemelerini yapmaya başlayacaklarına dikkat çekti. JPMorgan, hükümet yeni teşvikler getirmezse (bu ihtimal zayıf ira büyüme güçlü ve seçimlere daha iki yıl var),ekonomik faaliyetin büyük ihtimalle ikinci yarıda yavaşlayacağını belirtti.

JPMorgan, buna karşın, şimdiye dek görülen güçlü performanstan dolayı, 2017 yılı için büyüme tahminini yüzde 3.8'den yüzde 4.6'ya revize ettiğini ve bu revizyonun büyük ölçüde 2. çeyrekteki güçlenmeyi (yüzde 2.5'ten yüzde 4.7'ye revizyon) işaret ettiğini kaydetti..

JPMorgan, Türkiye'nin 2018 büyüme tahmininde ise değişikliğe gitmeyerek yüzde 3.1 seviyesinde bıraktı. Güçlü küresel talep ve yurt içindeki olumlu siyasi duruşun büyümeyi yukarı çekebilecekken, küresel risk iştahındaki ani bir kötüleşmenin ve siyasi gerilimin artmasının büyüme performansında aşağı yönlü riskleri artırabileceği belirtildi.

TCMB'den politika genişleme beklentisini Aralık'tan Şubat ayına erteleyen kurum, hala faiz indirimi beklemiyor ve MB'nin fonlama kompozisyonunu değiştirerek efektif fonlama oranını aşağı çekeceğini, fakat bunun öncesine göre daha kademeli olmasını öngörüyor. Kuruma göre efektif fonlama oranı Şubat sonuna kadar yüzde 12 seviyesinde kalacak. JPMorgan, TCMB'nin 2018 yılının her çeyreğinde efektif fonlama oranında 50 baz puanlık indirime gitmeyi güvence altına almak için likidite genişlemesine gitmesini bekliyor.