Kemer sıkma savaşında kim haklı: ABD mi, Avrupa mı?
Dünya ekonomisinin yeni bir yavaşlama dalgasıyla karşı karşıya kalması, kemer sıkma politikalarını yeniden gözden geçirtecek
Küresel politika yapıcılar ve ekonomistler, yeni yavaşlama sinyallerinin etkisiyle kemer sıkma programlarını yeniden masaya yatıracak.
Yeni bir yavaşlama dalgasıyla karşı karşıya kalan ABD ve Uluslararası Para Fonu ile İngiltere ve Euro Bölgesi, bütçe ve borç kesintilerinin toparlanma mı, yoksa resesyon mu getirdiği konularında karşı karşıya gelecek. Akademik alanda Kenneth Rogoff ve Paul Krugman hâlen "tuhaf" görülüyor.
Washington'daki maliye bakanları toplantısında yeni borç hedefleri konusunda "mimleme" ve "tartışmalara" neden olan anlaşmazlık, hem ABD hem de Avrupa'dan gelen ekonomik verilerin tahminlerin altında olmasıyla yeniden gündeme taşındıu. Kesintileri doğrulamak için kullanılan Rogoff'un yazdığı araştırma da şüphelere neden olmaya başladı.
Almanya Maliye Bakanı Wolfgang Schaeuble, "Gerekli düzenlemeleri ertelemek, güçlü ve sürdürülebilir bir toparlanma karşısındaki riskleri artıracaktır" ifadeleriyle öne çıkarken, IMF Başkanı Christine Lagarde da bazı ülkelerin mali konsolidasyonu çok fazla zorlaması ve hızlandırmasının gerekmediğini savundu.
Bu hafta ABD'de açıklanacak dayanıklı tüketim malı alımlarından, Avrupa'nın imalat gücü verilerine kadar bir dizi veri, resesyondaki Avrupa hükümetlerinin kemer sıkma hamleleri ve ABD'nin harcama kesintilerinin yan etkilerine işaret edebilir.