KKM 3 trilyon TL'nin altına indi
Kur korumalı mevduatların toplamı geçen hafta itibariyle 3 trilyon TL'nin altına indi. Döviz mevduatlarında ise parite etkisiyle manşet veride artış kaydedildi.
Kur korumalı mevduatlarda düşüş ivmesi devam ediyor.
Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) verilerine göre 3 Kasım haftası itibariyle kur korumalı mevduatların toplamı 2,92 trilyon TL'ye geriledi. Dolar cinsinden KKM büyüklüğü 103,2 milyar dolara düştü.
3 Kasım haftasında KKM'de düşüş 86,2 milyar TL'ye ulaştı. Son 10 haftada KKM'lerde 447 milyar TL gerileme kaydedildi.
KKM'de düşüş ivmesi devam ederken, ekonomi yönetiminin KKM'yi baskılayan düzenlemeleri de sürdü.
2 Kasım günü açıklanan düzenlemeye göre Kur Korumalı Mevduat'ta (KKM) zorunlu karşılık oranı yükseltildi ve Döviz deposu için TL türüne ilave zorunlu karşılık oranı getirildi.
Düzenlemeye, göre, KKM'nin yoğunlaştığı 6 aya kadar vadelinin zorunlu karşılık oranı 5 puan artırılarak yüzde 30'a yükseltildi. 1 yıla kadar vadeli ile 1 yıl ve daha uzun vadeli olanlar için zorunlu karşılık oranı ise yüzde 5'ten yüzde 10'a çıkarıldı.
TCMB, Eylül ayında KKM'nin yoğunlaştığı 6 aya kadar vadenin zorunlu olarak değişme oranı yüzde 15'ten yüzde 25'e yükseltilmiş, 1 yıl kadar vadeli ve 1 yıl ve daha uzun vadeli olanlar için karşılama oranları yüzde 5 olarak belirtilmişti.
Döviz mevduatları arttı
Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) tarafından açıklanan verilere göre, bir önceki hafta 175,5 milyar dolar olan yurt içi yerleşiklerin döviz mevduatı 3 Kasım ile sona eren haftada 176 milyar dolara yükseldi.
Yurt içi yerleşiklerin parite etkisinden arındırılmış toplam yabancı para mevduatı 186 milyon dolar azaldı. Parite etkisinden arındırıldığında gerçek kişilerin döviz mevduatları 56 milyon dolar, tüzel kişilerin döviz mevduatları 130 milyon dolar düşüş gösterdi.