Bloomberght
Bloomberg HT Finansal Teknoloji ‘KOBİ fintech’i olma hedefindeyiz’

'KOBİ fintech'i olma hedefindeyiz'

  • KOBİ'lerin en büyük sorunlarından birinin finansmana erişmekte zorlandığı için verimli büyüyememe ya da yanlış seçimler yaparak yüksek maliyetlerle borçlanma olduğunu belirten N Kolay Ödeme Kuruluşu Genel Müdürü Haluk Yum, KOBİ fintech'i olmak üzere N Kolay paneli geliştirerek ticari işletmelere üye iş yeri hizmeti vermeye başladıklarını söyledi.

Giriş: 05 Ekim 2021, Salı 11:41
Güncelleme: 21 Şubat 2022, Pazartesi 10:45

SEFER YÜKSEL

N Kolay Ödeme Kuruluşu Genel Müdürü Haluk Yum, hem büyüyen e-ticaret ve sanal POS sektöründe olmak hem de KOBİ’lerin (Küçük ve orta boy işletmeler) bir çok ihtiyacına aracılık edebilmek, bir anlamda KOBİ fintech’i olmak üzere N Kolay paneli geliştirerek ticari işletmelere üye iş yeri hizmeti vermeye başladıklarını söyledi. Bloomberg HT televizyonunda Finansal Teknoloji programına konuk olan Yum, KOBİ’lerin en büyük sorunlarından birinin finansmana erişmekte zorlandığı için verimli büyüyememe ya da yanlış seçimler yaparak yüksek maliyetlerle borçlanma olduğunun altını çizerek, “Bu anlamda, mümkün mertebe bütün bankalarla ve finansal kuruluşlarla iş birliği yaparak aynı panelde hepsine yer vermeyi ve üye işyerlerinin dilediği kanaldan finansmana erişimini sağlamayı arzu ettik. Örneğin ABD’de işletmelerin yüzde 30-35’inin fintechler aracılığı ile finansmana eriştiğini okuyoruz. Biz de benzeri şekilde, hizmet verdiğimiz her segmentten firmanın kolayca bankacılık ürünlerine erişimini sağlayıp, finansmanın tabana yayılmasına katkı sağlarız” diye konuştu.

Aynı zamanda üçüncü partilerle yapacakları iş birlikleri ile de bu platformda onların ürünlerine de yer vereceklerini ifade eden Yum, “Bordrolama, teşvik danışmanlığı, e-ticaret eğitimleri bunlardan bazıları diyebiliriz. Özetle; bireysel müşterilerimize 15 yıldır verdiğimiz hizmeti bu anlatmış olduğum ürünümüzle ticari müşterilere de taşımaya karar verdik, umuyoruz işletmelere bu yönde çok katkımız olacak” dedi.

‘E-ticaretin beş yıl içinde 700 milyar TL’ye ulaşmasını bekliyoruz’

Bu yılın başlarında TCMB’den faaliyet genişleme izni alarak sanal POS hizmeti vermeye başladıklarını kaydeden Yum, “Hane halkına yıllardır verdiğimiz ödemeye aracılık hizmetlerini, esnafa, ticari hayata taşımak uzun süredir planlarımızda var olan bir durumdu. Hem perakende sektörü hem de B2B iş yapan firmalar, ticareti beklenenin çok daha ötesinde bir hızla dijital ortama taşıdı. E-ticaret geçtiğimiz son 1.5 – 2 yılda 6-7 yılda katedeceği mesafeyi aldı. Örneğin 2020 yılında e-ticaret yüzde 66’lık rekor bir artışla 230 milyar TL sınırına dayandı” dedi. Önümüzdeki 5 yıl içerisinde e-ticaretin yıllık 650-700 milyar TL’ye ulaşmasını beklediklerini belirten Yum, sanal POS ve diğer alternatif dijital ödeme yöntemlerinin ise B2B’lerin de etkisiyle 900 milyar TL bandını zorlamasını öngördüklerini söyledi.

‘Büyük kısmı bankacılık dışı 8 milyon müşteriye hizmet veriyoruz’

13 binin üzerindeki fiziki noktada verdikleri hizmetle Türkiye’nin en yaygın ödeme kuruluşu olduklarını belirten Yum, 2007 yılından itibaren ödeme sistemleri sektöründe hizmeti verdiklerini ve sektördeki en eski şirketlerden biri olduklarını söyledi. Büyük kısmı, banka müşterisi olmayan ya da bankacılık sistemini nadiren kullanan 8 milyon müşteriye hizmet verdiklerini vurgulayan Yum, “Bu müşterilerin 5 milyonu hemen hemen her ay ofislerimize geliyor. Bankacılık sisteminin kapsayamadığı bir kitle, dolayısıyla henüz dijital ürünlerle buluşmamış bir kitle. O yüzden nakitsiz topluma geçiş ve dijitalleşme bağlamında çok önemli bir noktada bulunduğumuzun farkındayız. Burada en büyük şansımız, müşterilerimizi çok iyi tanıyoruz, onların tam olarak neye ihtiyaç duyduğunu ve dijitalleşme sürecinde eksik parçaları biliyoruz. Dolayısıyla pandemi ile başlayan bu süreci devam ettirmeyi ve kitlemizin dönüşüm sürecinin bir parçası olmayı planlıyoruz” dedi.