Koronavirüs aşısında zengin ülkeler ön sırayı kapattı
Tüm dünyayı etkisi altına alan Kovid-19'a karşı aşı geliştirme çabaları sürerken, varlıklı ülkelerin şimdiden milyarlarca doz potansiyel aşıyı güvence altına alması, yoksul ülkeleri ve sağlıkçıları endişeye düşürüyor
Varlıklı ülkelerin bir milyar dozdan fazla koronavirüs aşısını daha şimdiden güvenceye altına almaları dünyanın geri kalanının sıranın gerisinde kalacağı endişelerini artırıyor.
ABD ve İngiltere Sanofi ve GlaxoSmithKline Plc ile tedarik için anlaştı. Japonya ise Pfizer Inc. ile anlaşmaya vardı. Avrupa Birliği de (AB) daha işe yarayıp yaramayacağı bile belli olmadan aşı alma konusunda agresif davrananlar arasında.
Uluslararası grupların ve bazı ulusların aşının fiyat olarak uygun ve herkes için erişilebilir olacağını taahhüt etmelerine karşın 7.8 milyar insanın yaşadığı dünyada doz sayısı talebe yetişmekte zorlanabilir.
2009'daki domuz gribi salgınında olduğu gibi zengin ülkelerin arzı tekel altına almaları ihtimali yoksul ülkeler ve sağlıkçılar arasındaki endişeleri tetikliyor.
Londra merkezli analiz şirketi Airfinity'e göre ABD, İngiltere, AB ve Japonya şimdiden 1.3 milyar doz potansiyel aşıyı güvence altına almış durumda. Ayrıca bu ülkeler 1.5 milyar ek doz alma opsiyonu bulunuyor.
Airfinity CEO'su Rasmus Bech Hansen, "Bilimsel ilerlemeyi iyimser bir şekilde değerlendirseniz bile yine de dünya için yeterli aşı yok. Göz önünde bulundurulması gereken önemli bir diğer unsur aşıların çoğunun iki doz gerektirebileceği." dedi.