2012'den bu yana kripto para hırsızlıkları: Zaman çizelgesi
Kripto para piyasaları hackerlar için hedef olmayı sürdürüyor
Yatırımcıların kripto para borsalarına olan kırılgan güveni, Güney Koreli Bithumb'ın 35 milyar wonluk (32 milyon dolar) haclenmeye konu olmasıyla bir darbe daha aldı.
Bithumb, Güney Kore'de haftalar içinde hacklendiğini duyuran ikinci platform oldu. Kripto para piyasalarının güvenliğine ilişkin endişeler arttı.
Kripto para piyasalarında -çoğunluğu çözülmemiş olan- toplam değeri 1 milyar doların üzerindeki hırsızlıklar, katılımcı olmak isteyen yatırımcılar için önemi artan bir sorun.
2012'den bu yana yaşanan bazı büyük kripto para hırsızlıkları şu şekilde:
Haziran
Güney Koreli borsa Coinrail bazı dijital paraların hackerlar tarafından çalındığını açıkladı. Ardından kripto paralar piyasa değerinden 42 milyar dolar kaybetti. Coinrail'ın görece küçük olmasına karşın, analistler haberlerin refleks satışlarını tetiklediğini belirtti.
Ocak
Japon borsası Coincheck Inc., 500 milyon dolarlık bir hırsızlık yaşandığını bildirdi. Ardından müşteriler, platformdan 540 milyon dolarlık çıkış gerçekleştirdi. Aylar sonrasında ise platform, 35 milyon dolar karşılığında Money Inc.'e satıldı.
Aralık 2017
Slovenya merkezli kripto madencilik piyasası NiceHash, Facebook sayfasında ödeme sisteminin ele geçirildiğini ve 63 milyon dolarlık Bitcoin'un çalındığını açıkladı. Şirket, sonrasında güvenliği artırdı ve söz konsuu olay hakkında topluluktan yardım istedi.
Youbit siber saldırıda varlıklarının yüzde 17'sini kaybetmesinden sadece saatler sonra iflas talebinde bulunduğunu açıkladı. Güney Koreli borsanın Nisan ayında yaşadığı “kaza”nın ardından şirketin sahibi müşterilerini daha güvenli bir formda tutmaları konusunda cesaretlendirdi. Güney Koreli yetkililer, Kuzey Kore'nin söz konusu hack olayına olası müdahalesini araştırıyor.
Kasım 2017
Parity Wallet'ta bulunan bir güvelin açığı 155 milyon dolarlık hırsızlıkla son buldu. Çalınan paralar arasında Ether de bulunuyor.
Tether'ın arkasındaki şirket, “kötücül” bir saldırganın 31 milyon dolar değerinde kripto para çaldığını ve bilinmeyen bir Bitcoin hesabına aktardığını bildirdi.
Temmuz 2017
Kendilerine “Beyaz Şapka Grubu” diyen bir grup, Parity Wallet yazılımında bşr açıktan faydalandı ve 30 milyon dolarlık çalıntı Ether'i plaformlar yoluyla aklama girişiminde bulundu.
CoinDash'in ilk kripto para arzından (ICO) sadece dakikalar sonra hackerlar 6.6 milyon dolarlık Ether çaldı. İsrail merkezli şirket kripto para satışını sona erdirdi.
Nisan 2017
Bithumb'ın sözleşmeli bir çalışanının müşteri verilerini depolayan kişisel bilgisayarı hacklendi; 30 binin üzerinde kullanıcının kişisel bilgileri ve işlem bilgileri sızdırıldı. Güney Koreli borsa, yerel düzenleyici kurum tarafından 58.5 milyon wonluk (55 bin dolar) ceza aldı.
Ağustos 2016
Bitfinex, hackerların 65 milyon dolar değerinde 119,756 Bitcoin'u ele geçirdiini bildirdi. Şirket, Nisan 2017'de tüm müşterilerine geri ödeme yaptığını açıkladı.
Haziran 2016
Girişim sermayesi fonu Decentralized Autonomous Organization, hacklendi. Fona 50 milyon dolarlık üye katkısı çalındı.
Mayıs 2016
Hong Kong merkezli Gatecoin, siber saldırı sonrasında 2 milyon dolarlık Bitcoin ve Ether hırsızlığına konu oldu.
Ocak 2015
Fortune'da yer alan habere göre Bitstamp'in CEO'su, 5 milyon dolarlık kripto paranın çalınması sonrasında müşterilerinee Bitcoin'ların büyük kısmının güvende olduğunu belirtti.
Şubat 2014
Eskiden dünyanın en büyük Bitcoin borsası olan Mt. Gox, 480 milyon dolarlık kripto paranın kaybolduğu bildirdi. Şirket, Japonya'da ve ABD'de iflas istedi ve kripto paraların kaybolmasının büyük bir ihtimalle “geniş çaplı bir hırsızlığın” sonucu olduğu açıklamasında bulundu.
Eylül 2012
New York merkezli BitFloor, hacklenmesi sonrasında 250 bin dolarlık Bitcoin kaybetti. Bitcoin Magazine'nin haberine göre platform, aylar sonra Nisan 2013'te kapanacağını ve müşteri mevduatını iade edeceğini bildirdi.
*Görsel, Bloomberg HT Araştırma Masası tarafından hazırlanmıştır.