KTO/Öztürk: Yerli otomobili Konya'da üretmeye talibiz
Konya Ticaret Odası (KTO) Başkanı Selçuk Öztürk, "Yerli otomobil Konya'da üretilmeli. Ciddi bir otomotiv yan sanayisine sahibiz" dedi
Konya Ticaret Odası (KTO) Başkanı Selçuk Öztürk, "Yerli otomobil Konya'da üretilmeli. Ciddi bir otomotiv yan sanayisine sahibiz" dedi.
Öztürk, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Konya'nın ihraç malı ürünler sıralamasında en fazla kalemi nihai mamul olarak "makina" sektörünün oluşturduğunu, bunu otomotiv yedek parça, tarım ve gıda ürünlerinin takip ettiğini söyledi.
Otomotiv yedek parça ihracatının Konya'nın genel ihracat rakamları içinde yüzde 18'lik paya sahip olduğunu belirten Öztürk, sektörün katma değeri yüksek kalemler arasında yer aldığına dikkati çekti.
Öztürk, Türkiye'de son dönemde yerli otomobil üretimi konusunda çabaların olduğuna işaret ederek, şöyle devam etti:
"Yerli otomotiv üretimine yönelik çok güçlü, ciddi bir irade var. Henüz yatırımcısı belli değil. İşin asıl muhatabı o işletmeyi, fabrikayı kuracak. Henüz belli olmadığı için gerçek muhatapla bir görüşme yapılmıyor. Ancak siyasetle ve diğer kurumlarla görüşmeler yapıyoruz. Burada rekabet edecek iller belli. Otomotiv altyapısı olan illerle rekabet edeceğiz. Onlar da Sakarya, İzmit, Bursa, Konya, belki de İzmir olabilir. Bu illerden birinde olacak. Buna asıl karar verecek olan tabii ki yatırımcı, özel sektör firması olacak. O zamana kadar biz kendi hazırlıklarımızı yapıp, bitirmek istiyoruz."
Yerli otomobil üretimine ilişkin bir ön rapor hazırladıklarını anlatan Öztürk, "İlk raporumuzu Sanayi Bakanımıza sunduk. Şimdi ikinci bir rapor hazırlığı ile ilgili görüşmelerimiz var. Bir otomotiv firmasının ihtiyaçlarını belirleyen 'know how' bizde yok. Bunu profesyonel bir firmayla hazırlayacağız. Yatırımı yapacak firma belli olur olmaz, asıl teması onlarla kurmak istiyoruz" ifadelerini kullandı.
Konya'nın avantajları çok fazla
Öztürk, Konya olarak avantajları kadar dezavantajlarının da bulunduğunu belirterek, "Yerli otomobil Konya'da üretilmeli. Bu konuda birçok avantajımız bulunuyor. Ciddi bir otomotiv yan sanayisine sahibiz. İkincisi; bu sektöre yönelik yetişmiş eleman var. Üçüncüsü; 5 tane üniversitemiz var. Bu üniversitelerden 4'ünde mühendislik fakültesi var. Arazimiz uygun. Tarım arazisi olmayan ciddi miktarda arazimiz var. İklimimiz metal işlemeye uygun. Tek dezavantajımız var; o da denize uzağız. Ancak şu anda Konya-Karaman arasında hızlı tren hattı yapımı sürüyor. Bu hatta eklemlenecek Karaman-Mersin hızlı tren hattı projesi, bizi 4 saatte denize, Mersin limanına ulaştırabilecek" değerlendirmesinde bulundu.
Konya sanayisinin 2015 yılı ihracat performansını da değerlendiren Öztürk, kentte geçen sene ihracat açısından tüm Türkiye'de olduğu gibi düşüş yaşandığını, buna rağmen Konya'nın 1,38 milyar dolarlık ihracat yapmayı başardığını bildirdi.
Öztürk, ihracatta önceki yıla göre yüzde 8,5 civarında düşüş yaşandığını vurgulayarak, sözlerini şöyle sürdürdü:
"Türkiye'nin ihracatı ise yüzde 10 azaldı. Bu düşüşün sebeplerini ciddi şekilde araştırıyoruz. Tüm dünyada ticarette bir azalma var, ülkeleri ithalatı kısmaya gidiyor. İkinci sebep; petrol fiyatları ile emtia fiyatlarındaki düşüş ve bunların maliyetlere yansıması, artı petrol dolar geliri olan ülkelerin ithalatlarını azaltması. Üçüncü sebep tabii ki bölgemizde yaşadığımız uluslararası gelişmeler. Suriye, İran, Irak'ta yaşanan olaylar. Bir de bunlara ek olarak avro-dolar paritesi. Bu dört sebebin birleşmesi ile Türkiye'de ihracat düştü."
Yeni hedef "Güney Amerika" pazarı
Türkiye'nin yeni pazarlarla ihracatını artırabileceğinin altını çizen Öztürk, "Alternatif pazarlar arıyoruz. Güney Amerika pazarına yoğunlaşmak istiyoruz. Kuzey Afrika ve Sahra altı Afrika ülkelerine ihracatı artırmaya yönelik çalışmalar yapıyoruz. Suriye, Irak, İran ve Rusya gibi komşu ülkelerde siyasi sıkıntılar, krizler bir müddet daha devam edeceğe benziyor. Kısa vadede bir toparlanma görünmüyor. O yüzden bu sürede yeni pazarlarla ihracatı korumak, hatta mümkünse artırmak gerekiyor" diye konuştu.