Bloomberg HT Tarım Küresel gıda fiyatları 18 ayın zirvesini gördü
TARİM

Küresel gıda fiyatları 18 ayın zirvesini gördü

  • Ekim ayında bazı tarımsal emtia fiyatlarındaki sert yükselişler, FAO Gıda Fiyat Endeksi'ni 18 ayın en yüksek seviyesine taşıdı

Giriş: 08 Kasım 2024, Cuma 15:00
Güncelleme: 08 Kasım 2024, Cuma 17:17

İRFAN DONAT

FAO Gıda Fiyat Endeksi, Ekim'de aylık bazda yüzde 2 artışla ortalama 127,4 puana ulaşarak Nisan 2023'ten bu yana en yüksek seviyeye çıktı. Endeks, yıllık bazda ise yüzde 5,5 yükselerek Mart 2022'de ulaştığı 160,2 puanlık zirvenin yüzde 20,5 altında kaldı.

Endekste, et hariç tüm emtia gruplarında fiyatlar yükselirken, en sert yükseliş yüzde 7,3 ile bitkisel yağlarda yaşandı.

FAO Tahıl Fiyat Endeksi Ekim'de aylık bazda yüzde 0,8 artarken, yıllık bazda yüzde 8,3 geriledi.

Küresel buğday fiyatları, çoğunlukla Avrupa Birliği, Rusya Federasyonu ve ABD de dahil olmak üzere bazı önemli kuzey yarımküre ihracatçılarında kış mahsulü ekimini etkileyen olumsuz hava koşullarına ilişkin endişeleri yansıtarak art arda ikinci ay artış gösterdi.

Buna ek olarak, Rusya Federasyonu'nda resmi olmayan bir fiyat tabanının yeniden uygulamaya konulması ve Karadeniz bölgesinde artan gerginlikler fiyatlar üzerinde yukarı yönlü baskı oluşturdu. Dünya mısır fiyatları, kısmen Brezilya'daki güçlü iç talep ve düşük nehir seviyeleri nedeniyle ülkenin bazı bölgelerinde yaşanan nakliye zorluklarının etkisiyle Ekim ayında da artış eğilimini sürdürdü. Arjantin'de ekimi engelleyen kuru koşullar ve Ukrayna mısırına yönelik istikrarlı talep de fiyatlardaki artışa katkıda bulundu.

Diğer iri taneli tahıllar arasında dünya arpa fiyatları yükselirken sorgum fiyatları geriledi. FAO Tüm Pirinç Fiyat Endeksi, Hindistan'ın kırılmamış pirinç üzerindeki ihracat kısıtlamalarını kaldırmasının ardından ihracatçılar arasındaki rekabetin artacağı beklentisiyle Indica pirincine verilen düşük teklifleri yansıtarak Ekim ayında yüzde 5,6 geriledi.

FAO Bitkisel Yağ Fiyat Endeksi Ekim'de yüzde 7,3 artarak son iki yılın en yüksek seviyesine çıktı. Söz konusu artış palm, soya, ayçiçeği ve kolza yağlarındaki fiyat artışlarından kaynaklandı. Uluslararası palm yağı fiyatları, büyük ölçüde Güneydoğu Asya'daki başlıca üretici ülkelerde beklenen mevsimsel üretim düşüşlerine denk gelen beklenenden düşük üretimlere ilişkin endişelerle Ekim'de art arda beşinci ay artış gösterdi. Benzer şekilde, küresel ayçiçeği ve kolza yağı fiyatları, 2024/25 yıllarında beklenen düşük üretim nedeniyle arzın azalacağı beklentileriyle yükselmeye devam etti. Dünya soya yağı fiyatları, alternatif bitkisel yağ arzının sınırlı olması nedeniyle güçlü küresel talebe bağlı olarak yükseldi.