Bloomberght
Bloomberg HT Tarım Küresel gıda fiyatları Temmuz'da gerilemeye devam etti
TARİM

Küresel gıda fiyatları Temmuz'da gerilemeye devam etti

  • FAO Gıda Fiyat Endeksine göre küresel gıda fiyatları Temmuz'da aylık bazda yataya yakın seyrederek yüzde 0,2 düşerken; yıllık bazda yüzde 3 geriledi.

Giriş: 02 Ağustos 2024, Cuma 12:14
Güncelleme: 02 Ağustos 2024, Cuma 12:16

İRFAN DONAT

Küresel gıda fiyatları Temmuz ayında hafif bir düşüşle yataya yakın seyretti.

FAO Gıda Fiyat Endeksine göre küresel gıda fiyatları Temmuz'da aylık bazda yüzde 0,2 gibi sınırlı bir düşüş kaydederken, yıllık bazda yüzde 3 geriledi. Genel olarak tahıl fiyatlarındaki düşüş, bitkisel yağlar, et ve şeker fiyatlarındaki artışları dengeledi.

FAO Tahıl Fiyat Endeksi Temmuz'da aylık bazda yüzde 3,8 düşerken, yıllık bazda yüzde 12,0 geriledi. Tüm önemli tahılların küresel ihracat fiyatları üst üste ikinci ayda da aylık bazda düşüş gösterdi. Kuzey yarımkürede devam eden kış buğdayı hasadının mevsimsel elverişliliği artırması ve Kanada ile Amerika Birleşik Devletleri'nde genel olarak elverişli koşulların büyük bahar buğdayı hasadı beklentilerini desteklemesi uluslararası buğday fiyatları üzerinde aşağı yönlü baskı oluşturmaya devam etti.

Güçlü ihracatçı rekabeti ve zayıf küresel talep de buğday fiyatları üzerinde baskı yarattı. Mevsimsel baskı mısır ihracat fiyatlarındaki düşüşü de destekledi. Arjantin ve Brezilya'da hasat geçen yıla kıyasla daha hızlı ilerlerken, Amerika Birleşik Devletleri'nde mahsulün durum değerlendirmesi geçen yılın ve ortalama seviyelerin üzerinde kaldı. Diğer iri taneli tahıllardan arpa ve sorgumun dünya fiyatları da Temmuz ayında düştü. FAO Tüm Pirinç Fiyat Endeksi Temmuz ayında yüzde 2,4 geriledi.

FAO Bitkisel Yağ Fiyat Endeksi Temmuz'da aylık bazda yüzde 2,4 artarak üst üste ikinci kez bir buçuk yılın en yüksek seviyesini gördü. Endekste devam eden artış palm, soya, ayçiçeği ve kolza yağlarında küresel kotasyonlardaki yükselişi yansıttı. Uluslararası palm yağı fiyatları, çoğunlukla dünyanın önde gelen palm yağı üreticisi Endonezya'da potansiyelin altında gerçekleşen üretim artışına denk gelen güçlü küresel ithalat alımlarıyla desteklenerek marjinal bir artış gösterdi. Bu arada, dünya soya yağı kotasyonları Temmuz'da üst üste üçüncü ay değer kazanırken, bu durum temel olarak Amerika'daki biyoyakıt sektöründen gelen güçlü talebin devam ettiğin gösterdi. Ayçiçeği ve kolza yağlarında ise uluslararası fiyatların yükselmesinde, 2024/25 sezonu için ilgili yağlı tohumların başlıca üretici ülkelerinde kötüleşen mahsul beklentileri etkili oldu.