Küresel gıda fiyatlarında Türkiye etkisi
FAO Gıda Fiyat Endeksi, Ocak'ta aylık bazda yüzde 1, yıllık bazda ise yüzde 10,4 geriledi. FAO, aylık bazda yüzde 0,1 artan bitkisel yağ fiyatlarına yönelik yorumunda, "Dünya ayçiçeği tohumu yağı fiyatları, özellikle Türkiye'den artan ithalat talebinin etkisiyle yükseldi" ifadelerine yer verdi.
İRFAN DONAT
FAO Gıda Fiyat Endeksi Ocak 2024'te, tahıl ve et fiyat endekslerindeki düşüşlerin şeker fiyat endeksindeki artışı fazlasıyla dengelemesi, süt ürünleri ve bitkisel yağ fiyat endekslerinde ise sadece küçük düzeltmeler kaydedilmesiyle, revize edilen Aralık seviyesine göre yüzde 1,0 düşüşle 118,0 puan olarak gerçekleşti. Endeks, yıllık bazda ise yüzde 10,4 geriledi.
FAO Tahıl Fiyat Endeksi Ocak ayında ortalama 120,1 puan olurken, Aralık ayına göre 2,7 puan (yüzde 2,2) ve Ocak 2023 değerine göre 27,4 puan (yüzde 18,6) düşüş gösterdi. Küresel buğday ihracat fiyatları, ihracatçılar arasında devam eden güçlü rekabet ve güney yarımküre ülkelerinde yeni hasat edilen arzın gelişiyle Ocak ayında geriledi. Mısır ihracat fiyatları, Arjantin'de mahsul koşullarının iyileşmesi ve hasadın başlamasının yanı sıra üretim tahminlerinin yukarı yönlü revize edilmesinin ardından Amerika Birleşik Devletleri'nde artan arzı yansıtarak bir önceki aya göre keskin bir düşüş gösterdi. Buğday ve mısır fiyatlarına paralel olarak arpa ve sorgum dünya fiyatları da Ocak ayında düşüş gösterdi. Buna karşılık, FAO Tüm Pirinç Fiyat Endeksi Ocak ayında yüzde 1,2 daha arttı ve bu artış büyük ölçüde Tayland ve Pakistan sevkiyatlarının güçlü seyri ve Endonezya'nın ek alımları nedeniyle daha yüksek kaliteli Indica pirincinin fiyatlarındaki artışı yansıttı.