Bloomberght
Bloomberg HT Haberler Küresel karbon emisyonları Avrupa'ya rağmen rekor kırdı

Küresel karbon emisyonları Avrupa'ya rağmen rekor kırdı

2022'de enerjiye bağlı emisyonlar yüzde 0,9 artarak 36,8 milyar ton üzerine çıktı. Asya'nın gelişmekte olan pazarları, kömür enerjisi nedeniyle karbon emisyonu artışına öncülük ederken, Avrupa Birliği (AB) ve Çin emisyonları, zayıf endüstriyel üretim nedeniyle geriledi.

Giriş: 02 Mart 2023, Perşembe 15:40
Güncelleme: 02 Mart 2023, Perşembe 15:40

Fosil yakıtların yakılması küresel ısınmayı tehlikeli bir seviyeye getirmeye devam ederken global karbon emisyonları geçtiğimiz yıl rekor seviyeye yükseldi.

Uluslararası Enerji Ajansı (UEA) verilerine göre; emisyonlardaki en büyük artış büyük ölçüde kömür yakıtının kullanıldığı Asya’nın gelişmekte olan pazarlarından geliyor.

Çin ve Avrupa'daki endüstriyel üretimdeki düşüş göz önüne alındığında, daha da kötü bir sonuç önlenmiş gibi gözüküyor.

UEA Başkanı Fatih Birol, "Enerji krizinin etkileri, küresel emisyonlarda korkulan büyük artışa neden olmadı. Ancak, hala fosil yakıtlardan kaynaklanan emisyonların dünyanın iklim hedeflerine ulaşma çabalarını engellediğini görüyoruz" ifadelerini kullandı.

AB ve Çin'de emisyon oranı azaldı

UEA verilerine göre, enerjiyle ilgili emisyonlar 2022'de yüzde 0,9 artarak 36,8 milyar ton üzerine çıktı.

Avrupa Birliği'nde ılımlı geçen kışın etkisiyle ısınma talebi bir miktar azaldı. Yükselen doğalgaz fiyatları ise endüstrileri üretimini durdurmaya sevk etti. Bu gelişmelerle birlikte bölge emisyon oranı yüzde 2,5 düştü.

Dünyanın en büyük emisyon kaynağı olan Çin’de, zayıf ekonomik büyüme, yavaşlayan inşaat ve kovid-19 önlemleri enerji kullanımını kısıtladı ve ülke emisyonlarında yüzde 0,2’lik hafif düşüş kaydedildi.

ABD'de ise, yılın başındaki olağanüstü soğuk havanın ısıtma talebini artırmasıyla emisyonlar yüzde 0,8 arttı.

Genel olarak, aşırı hava olayları geçen yılki emisyon artışının yaklaşık beşte birine katkıda bulundu.