PİYASALAR ABONE OL

Küresel piyasalar Fed Başkanı Powell’ın Jackson Hole’daki konuşması ile Japonya Merkez Bankası (BOJ) Başkanı Kazuo Ueda’nın da Japon parlamentosunda 31 Temmuz’daki faiz artırımı hakkında yapacağı açıklamaları bekliyor. Bu iki konuşmadan küresel faizlerin yönüne ilişkin önemli mesajlar çıkması beklenirken, “güvercin” Fed tutanakları ve aşağı yönlü öncü istihdam revizyonu Fed’in Eylül'de faiz indireceği beklentilerini destekledi.

Swap piyasasında bir ara Fed’in 2024’te yaklaşık 100 baz puan faiz indireceğini fiyatlandı. Wall Street endeksleri Çarşamba gününü yükselişle tamamladı. S&P 500 yüzde 0,42 artarak son beş haftanın en yüksek seviyesinden kapandı.

Kısa vadeli ABD tahvilleri uzun vadelilere göre daha iyi bir performans gösterdi. 2 yıl vadeli ABD tahvillerinin getirisi dün bir ara 10 baz puana yakın düştü. Bu sabah bir ara yüzde 0,4’e yakın yükselen MSCI Asya Pasifik Endeksi kazançlarını geri vererek yatay seyretti.

ABD vadeli endeksleri de ekside. Bloomberg Dolar Endeksi, son dönemdeki zayıflığın ardından çok sınırlı bir artış gösterdi. MSCI’nın gelişen piyasalar Döviz endeksi aralıksız ikinci gününde düştü. Yen, dolara karşı kazançlarını aralıksız 5. güne taşıdı.

Fed üyeleri Temmuz'da faiz indirimi için makul gerekçeler görmüş

Fed’in 30-31 Temmuz tarihli Federal Açık Piyasa Komitesi toplantısında politika faiz aralığının oybirliğiyle sabit bırakılmasından önce bankanın birçok üyesi faiz oranlarını düşürmek için makul bir gerekçe olduğunu kabul etti.

Toplantının tutanaklarında, “Birçok üye, enflasyondaki son gelişmelerin ve işsizlik oranındaki artışların, bu toplantıda politika faiz aralığını 25 baz puan düşürmek için makul bir gerekçe oluşturduğunu veya böyle bir kararı destekleyebileceklerini belirtti” denildi.

Tutanaklarda, “Büyük çoğunluk, verilerin beklendiği gibi gelmeye devam etmesi halinde, bir sonraki toplantıda politikayı gevşetmenin muhtemelen uygun olacağını gözlemledi” denildi. Toplantının kayıtları, politika yapıcılar arasında enflasyon ve istihdam hedeflerine ulaşma risklerinin artık hemen hemen eşit olduğu yönündeki algının güçlendiğini ortaya koydu.

Fed Başkanı Jerome Powell 31 Temmuz’da düzenlediği basın toplantısında, komitenin faiz oranlarını düşürmeye başlamadan önce enflasyonun yüzde 2 hedefine doğru ilerlediğine dair “daha fazla güven” aradığını söylemişti. Tutanaklarda, “Katılımcıların çoğunluğu istihdam hedefine yönelik risklerin arttığını ve birçok katılımcı enflasyon hedefine yönelik risklerin azaldığını belirtti” denildi.

Advertisement