Küresel piyasalar "teşvik" beklentileri ile yön buluyor
Uluslararası piyasalar İngiltere ve Japonya'da teşvik beklentileri ile olumlu bir seyir izliyor (23:30'da güncellendi)
(23:30'da güncellendi)
Küresel hisse senetleri, Brexit oylamasının ardından gelen kayıplarını sildi, Dow Jones Sanayi Endeksi 13 ay sonra ilk defa rekor seviyeye ulaştı ve emtia, önemli ekonomilerdeki teşvik beklentileriyle oluşan riskli varlıklardaki ralliye katıldı. Devlet tahvilleri ve yen düştü.
MSCI Tüm Ülkeler Dünya Endeksi, bir ayın en yüksek seviyesine çıkarken, S&P 500 Endeksi tüm zamanların zirvesini genişletti. Hazine tahvilleri, 10 yıllık tahvil faizlerinin geçtiğimiz hafta tüm zamanların düşüğüne gerilemesinin ardından, bu yılki en büyük ikinci satış dalgasıyla düştü. Yen, teşvik beklentileriyle 2014'ten beri en büyük iki günlük kaybını gerçekleştirdi. Pound, Theresa May'in başbakan olamya hazırlanmasıyla yükseldi. İtalyan bankaları Avrupa bankalarındaki yükselişe öncülük etti. ABD petrolü iki ayın düşüğünden sıçradı.
Küresel hisse senetleri, dünyanın bazı önde gelen ekonomilerinde teşvik beklentileri ile sıçrama yaparak, İngiltere'de Avrupa Birliği'nden (AB) ayrılma (Brexit) kararının çıktığı referandum öncesi seviyelerine oldukça yaklaştı. Abe, danışmanlarından birinin mevcut mali yıl içinde 20 trilyon yen (199 milyar dolar) tutarında olmasını önerdiği bir teşvik paketinin hazırlanması için Salı günü bakanlarına talimat vereceğini söyledi. İngiltere Merkez Bankası'nın bu haftaki toplantısında faiz indirimine gitmesi bekleniyor ve traderlar, Euro Bölgesi'nde bu yıl daha da gevşemeye gidilebileceğini düşünüyor.
Singapur'da Barclays Plc döviz ve faiz stratejisti Mitul Kotecha, "İngiltere'de siyasi süreç beklenenden çok daha hızlı ilerliyor gibi görünüyor ve bu durum piyasalara yardımcı oluyor," dedi ve "Bunun yanında, Japonya'da, Abe'nin seçimler sonrası süper çoğunluğa ulaşması ekonomik teşvik beklentilerini güçlendiriyor" şeklinde görüş bildirdi.
Abe, Salı günü, eski Fed Başkanı Ben Bernanke ile Tokyo'da görüşmeden önce yaptığı açıklamada, Japonya'nın deflasyondan çıkışını hızlandırmak istediğini söyledi. Avrupa Birliği üye ülkelerinin maliye bakanları Salı günü Brüksel'de bir araya geliyor ve uluslararası mahkeme, Filipinler'in Çin'in Güney Çin Denizi'nin yüzde 80'inde hak iddia etmesine yönelik itirazına ilişkin kararını açıklayacak. Bunların yanında, AB ve Çin arasında iki gün sürecek, siyasi ve ekonomik ilişkilerin görüşüleceği zirve bugün Beijing'de başlıyor.
- Hisse senetleri
S&P 500, New York'ta saat 16:00 itibariyle yüzde 0.7 yükselerek 2,152.10 seviyesine geldi. Endeks, 27 Haziran'dan beri 10 günde yüzde 7.6 yükseldi. Dow Jones Sanayi Endeksi yüzde 0.7 yükselerek 18,347.60 puana tırmandı ve 19 Mayıs 2015'teki rekor seviyesini ilk defa aştı.
Stoxx Europe 600 Endeksi, son üç işlem gününde yüzde 4.4 kadar yükseldikten sonra, yüzde 1.1 yukarı tırmandı. Japonya'nın Toppix Endeksi yüzde 2.4 ve MSCI Asya Pasifik Endeksi yüzde 1.2 yükseldi. İngiltere'nin FTSE 100 Endeksi, Ağustos 2015'ten beri en yüksek seviyesine geldi.
Almanya Şansölyesi Angela Merkel'in şirketlerin daha büyük bir krize neden olmayacağını düşündüğünü söylemesinin ardından bankalar, İtalyan bankalarının öncülüğünde ralli yaptı.
MSCI Gelişen Piyasalar Endeks, yüzde 1 yükselerek kazancını dördüncü güne taşıdı. Tayland'ın SET Endeksi, yüzde 0.4 yükselerek, bu sene Ocak ayının düşüğünden tırmanışını yüzde 20'ye genişletti.
- Para Birimleri
Yen, yatırımcıların Japonya Başbakanı Abe tarafından sözü verilen teşvik paketinin detaylarını beklemesiyle, Ekim 2014'ten beri en sert düşüşünü genişletti. Japonya para birimi yüzde 2 düşerek dolar başına 104.789 oldu.
Pound, Theresa May'in yeni başbakan olacağının kesinleşmesinin ardından politik belirsizliği kalkmasıyla yüzde 2.1 yükselerek 1.32714 seviyesine geldi.
MSCI Gelişen Piyasalar Para Birimi Endeksi yüzde 0.2 yükseldi. Güney Afrika randı, yatırımcıların, gelişmiş ülkelerin merkez bankalarının parasal teşviği genişleteceği beklentisiyle, ülkenin tahvillerini ve hisse senetlerini almasıyla, gelişen piyasa para birimlerindeki kazançlara öncülük etti.
Brezilya reali şise bir haftanın zirvesine tırmandı.
- Emtia
Petrol yüzde, sekizinci hafta da düşmesi beklenilen ABD stok verisi öncesi, New York'ta yüzde 4.6 yükselerek varil başına 46.80 dolar seviyesine geldi. Fiyatlar zayıf doların emtianın çekiciliğini desteklemesiyle ve Nijerya'daki sorunların daha da kötüleşmesiyle yükseldi.
Altın yedi haftanın en büyük düşüşünü kaydetti. Ağustos vadeli altın vadelileri, New York Comex piyasasında yüzde 1.6 düşerek ons başına 1,335.30 dolara geriledi.
(23:30'da güncellendi)