Bloomberght
Bloomberg HT Piyasalar Küresel piyasalar yeni haftaya düşük iştahla başladı

Küresel piyasalar yeni haftaya düşük iştahla başladı

ABD'de yeni veriler ve yeni açıklamalarla gündemdeki yerini koruyan enflasyon endişeleri ve Asya'daki virüs önlemleri küresel piyasalarda yeni haftanın başlangıcında risk algısını olumsuz yönde etkiledi.

Giriş: 17 Mayıs 2021, Pazartesi 08:02
Güncelleme: 17 Mayıs 2021, Pazartesi 08:09

Yeni hafta küresel piyasalarda düşük risk iştahıyla başladı.

İlk ABD vadeli işlemlerinde düşüş görülürken ABD enflasyonu endişeleri ile Singapur ve Tayvan’da koronavirüs vaka sayılarındaki artışın etkisiyle Asya borsaları karışık seyretti. Avustralya ve Hong Kong’da borsalar hafif yükselirken, Japonya Nikkei’de yüzde 1’in üzerinde kayıp izlendi.

Çin’de Nisan ayında yüzde 25 artması beklenen perakende satışlar yüzde 17,7, yüzde 10 yükseleceği öngörülen sanayi üretimi de yüzde 9,8 arttı. Çin borsası beklenti altında kalan verilere karşın yüzde 2’ye yakın yükseldi.

MSCI Tüm Ülke Dünya Endeksi enflasyon endişeleriyle geçen haftayı yüzde 1,58 düşüşle şubat ayından bu yana en kötü haftalık performansla kapatırken, Wall Street endeksleri, sakinleşen emtia fiyatları ve zayıf perakende satışlar verisinin etkisiyle Cuma gününü yükselişle tamamlamayı başarmıştı. S&P 500 cuma günü yüzde 1,5 yükselse de haftalık bazda yüzde 1,4 geriledi. Aralıksız 4 haftayı düşüşle tamamlayan ve Ağustos 2019’dan bu yana en uzun haftalık düşüş serisine imza atan Nasdaq 100 haftanın son işlem gününde yüzde 2,17 yükseldi.

Geçen haftayı yüzde 1,6284’ten tamamlayan ABD 10 yıllık tahvil getirisi yeni haftanın ilk işlem günü sabahında yüzde 1,62’nin de altına indi. Cuma yüzde 0,35 gerileyen Bloomberg Dolar Endeksi ise hafif artıda.

Gözler Fed tutanaklarında

Atlanta Fed Başkanı Raphael Bostic Eylül ayına kadar enflasyon verilerinde oynaklık beklediğini açıkladı. Bloomberg’e konuşan bir yetkiliye göre ise Beyaz Saray danışmanları, “geçici” olarak değerlendirilen enflasyon yükselişinin yıl sonuna kadar devam edebileceği görüşünde.

Cuma günü açıklanan nisan ayı perakende satışlar verisi ise aylık bazda değişim göstermezken, Bloomberg anketine katılan 71 ekonomistin medyan beklentisi ABD tüketici fiyat endeksinin ikinci çeyreğin sonunda yıllık yüzde 3,8 artış göstereceği, PCE fiyat endeksinin de yüzde 3 yükseleceği yönünde. Gözler Fed’in bu hafta Çarşamba günü yayımlayacağı 28 Nisan tarihli Federal Açık Piyasa Komitesi toplantısının tutanaklarında olacak.