Bloomberght
SON DAKİKA
Bloomberg HT Piyasalar Küresel piyasalarda denge arayışı

Küresel piyasalarda denge arayışı

  • ABD'de Trump politikalarına ilişkin belirsizlik tüketici güveninin Ağustos 2021'den bu yana en sert şekilde düşmesine neden oldu. 

  • ABD'den gelen veriler ve yeni tarife haberleri birçok varlık sınıfında satış dalgası yaşanmasına neden oldu.

Giriş: 26 Şubat 2025, Çarşamba 08:30
Güncelleme: 26 Şubat 2025, Çarşamba 08:47

Wall Street Cuma günü açıklanacak kritik çekirdek PCE verisini beklerken, Salı günü açıklanan zayıf tüketici güveni verisi hisse senedi endekslerinin 5 haftanın en düşük seviyesinde kapanmasına neden oldu.

S&P 500 yüzde 0,5, Nasdaq 100 yüzde 1,2 düşüşle kapandı. Teknoloji endeksi Nasdaq 100’ün 4 günlük kaybı yüzde 5 ile eylül ayından bu yana en sert düşüşe işaret etti.

Büyük teknoloji şirketlerini izleyen Bloomberg Magnificent 7 Total Return Index Aralık zirvesinden beri yüzde 10’un üzerinde bir düşüş yaşayarak düzeltme tanımını karşılayan eşiği geçti.

Bu düşüşte Tesla hissesinin yüzde 8,4 düşmesi ve şirketin piyasa değerinin, gelen satışlarla 1 trilyon doların altına düşmesi etkili oldu.

Bilançosunu açıklayacak olan çip devi Nvidia’nın hissesi salı gününü yüzde 2,8 düşüşle tamamladı. KCM Trade Başanalisti Tim Waterer, “Nvidia’nın rakamları en azından kısa vadede piyasanın yönünü belirleyebilir. Algıyı şu ya da bu şekilde yönlendirebilecek şey, şirketin görünümünün eskisi kadar iyi olup olmadığına bağlı olabilir” dedi.

Satışlar en çok piyasanın spekülatif köşelerinde yoğunlaştı ve Bitcoin’deki yüzde 6’lık düşüş, kripto odaklı borsa yatırım fonlarındaki kayıplara öncülük etti.

Yatırımcıların, artan enflasyon baskılarına rağmen Fed’in bu yıl faiz indirimlerine devam edeceğine dair beklentileri tahvillerin yükselmesine ve 10 yıllık Hazine tahvillerinin getirisinin 11 baz puan gerileyerek bu yılın en düşük seviyesi olan yüzde 4,29’a gerilemesine yol açtı.

Yeni işlem gününde daha dengeli bir görünüm söz konusu. ABD ve Avrupa vadeli hisse senedi endeksleri hafif artıda. Asya borsaları ise karışık bir görünüm sergiliyor.

Hong Kong hisse senetleri, DeepSeek’in 3 aydır askıda olan API hizmetini yeniden açması, Alibaba’nın yapay zeka atılımları gibi gelişmelerin iyimserliğiyle yüzde 2,5 yükseldi. Japon borsası ise ekside.

Salı günü yüzde 0,2 düşen Bloomberg Dolar Endeksi bu sabah bir miktar toparlandı.

Trump belirsizliği ABD’de güveni etkiledi

ABD’de dün açıklanan veriler, tüketici güveninin bu ay Ağustos 2021’den bu yana en sert düşüşü yaşadığını gösterdi. Veriler aynı zamanda ABD Başkanı Donald Trump yönetiminin politikalarına ilişkin belirsizliğin hanehalkları üzerinde baskı yarattığını ortaya koydu.

Conference Board’un güven göstergesi şubat ayında 7 puan azalarak 98,3’e geriledi ve üst üste üçüncü düşüşünü kaydetti.

Rakam, Bloomberg’in ekonomistlerle yaptığı anketteki tüm tahminlerin altında kaldı. Önümüzdeki altı ay ile ilgili beklentilere ilişkin gösterge de son üç buçuk yılın en büyük düşüşünü kaydederken, mevcut koşullara ilişkin beklentiler daha ılımlı bir şekilde geriledi.

Güvendeki düşüş yaş grupları ve gelir düzeyleri arasında geniş bir tabana yayıldı. Tüketiciler işgücü piyasası koşulları, gelirler ve iş koşulları hakkında kötümserliklerini dile getirdiler. Verinin ardından ABD hisse ve tahvil getirileri düştü.

The Conference Board’un küresel göstergeler kıdemli ekonomisti Stephanie Guichard, “Enflasyona ve genel olarak fiyatlara yapılan atıflar yazılı yanıtlarda üst sıralarda yer almaya devam ediyor. En önemlisi, mevcut yönetim ve politikalarına ilişkin yorumlar yanıtlara yön verdi” değerlendirmesini yaptı. Trump politikalarına ilişkin belirsizlik Fed yetkililerinin değerlendirmelerine de yön vermeye devam ediyor.

Richmond Fed Başkanı Tom Barkin, merkez bankasının enflasyonla mücadelede kararlılığını sürdürmesi gerektiğini söyledi ve uzun vadeli enflasyonist risklere işaret etti.

Washington’daki politika değişiklikleri de dahil olmak üzere belirsizliğin Fed için yarattığı zorlukların altını çizen Barkin, önemli para politikası adımları öncesinde “bu belirsizliğin nasıl sonuçlanacağını ve ekonominin nasıl tepki vereceğini bekleyip görmeyi” tercih ettiğini söyledi.