PİYASALAR ABONE OL

Riskten kaçış ile gerileyen ABD hisse senetleri vadeli işlemlerde kayıplarını sürdürüyor.

Asya hisse senetleri ise Çin’in emlak sektörüne yardımcı olmak için daha fazla teşvik adımı açıklamasıyla Hong Kong öncülüğünde değer kazandı.

Çin’de piyasalar işleme kapalı olsa da Hong Kong’da işlem gören ve Çin hisse senetlerinden oluşan bir endeks yüzde 8,4 ile Kasım 2022’den bu yana en yüksek seviyede yükseldi.

Söz konusu endeks üst üste 13. seansını artıda tamamlamaya hazırlanıyor.

Çin emlak hisseleri, Pekin’in Çin’deki diğer büyük şehirleri takip ederek konut satın alma kurallarını gevşetmesinin ardından Çarşamba günü kazançlarını genişletti.

Savaş endişesi güvenli limanlara yöneltti

İran’ın İsrail’e karşı düzenlediği “hedefli kara saldırılarının” ardından yatırımcılar da piyasanın daha güvenli köşelerine çekildi. Hisse senetleri düşerken tahviller, petrol, altın ve ABD dolarının yükselmesiyle güvenli liman varlıkları değer kazandı.

Brent petrolün varil fiyatı bir ara yüzde 5,5’e kadar yükselerek 72 dolar sınırına dayansa da günü yüzde 2,4 artıda ve 70 doların hemen altında tamamladı.

Brent petrol 71 dolar sınırında işlem görüyor.

Salı günü yüzde 1 yükselen ons altın, kısa süreliğine 2.670 doların üzerine tırmandı. Wall Street’te S&P 500 endeksi yüzde 0,93, Nasdaq 100 endeksi yüzde 1,4 ekside kapandı.

Nvidia Corp. yüzde 4’e ve Apple Inc. yüzde 3’e yakın kayıplarla düşüşlere öncülük etti. Orta Doğu’daki çatışmalar Wall Street’in korku göstergesi VIX’in yükselmesine neden oldu ve genellikle daha fazla piyasa dalgalanmasına işaret eden kilit bir seviyeye ulaştı. Avustralya ve Yeni Zelanda devlet tahvilleri, Asya savunma ve enerji hisseleri ile birlikte yükseldi.

ABD 10 yıllık tahvil getirisi, riskten kaçmak isteyen yatırımcıların alıma geçmesiyle 5 baz puan düştü. Salı günü bir ara yüzde 0,44 yükselen Bloomberg Dolar Endeksi günü yüzde 0,3 artıda tamamladı.

LPL Financial’ın baş küresel stratejisti Quincy Krosby salı günü müşterilerine gönderdiği bir notta, “VIX yükseliyor olsa da hala 20’nin hemen altında işlem görüyor. Bu da ham petrol piyasası da dahil olmak üzere piyasaların henüz topyekün bir askeri senaryo öngörmediğini düşündürüyor” diye yazdı.

Advertisement