Küresel piyasalarda jeopolitik gerilim sürüyor
-
Haftanın ikinci işlem gününde küresel piyasalarda tansiyonu yükselten Rusya-Ukrayna çatışmasının artçı şokları devam ediyor.
Salı günü Ukrayna’nın ATACMS sistemiyle Rusya’ya saldırdığı haberi, ardından Rusya’nın nükleer doktrininde yaptığı değişiklikle uluslararası piyasalarda gözler jeopolitik risklere çevrildi.
Altın fiyatları güvenli liman talebiyle üçüncü gün üst üste yükseliş kaydederek ons başına 2.640 dolara yükseldi. ABD 10 yıllık tahvil getirisi yedi baz puan kadar düşerken aynı vadede Alman tahvilleri 11 baz puan geriledi.
ABD 10 yıllık getirisi yeni işlem gününde yüzde 4,39 seviyesinde yatay seyretti.
Küresel borsalar ise Nvidia bilançosu ve öngörüleri öncesi karışık seyrediyor. MSCI Asya Pasifik endeksi salı günkü yüzde 1’e yakın yükselişini sürdüremedi.
İran’dan nükleer hamle
İran nükleer silah için gerekli ölçüde zenginleştirilmiş uranyum üretimini durdurmayı kabul ederek Batı ile sorunların çözümü için önemli bir adım attı.
Uluslararası Atom Enerjisi Ajansı gözlemcileri 12 sayfalık raporunda İran’ın stok artışını durdurmak için önlemleri hayata geçirdiğini belirtti.
Raporda İranlı mühendislerin sınırlama için gerekli ilk adımları attığı yazıldı. İran’ın bu adımı üzerine vadeli Brent petrol kontratları yaklaşık 50 sent düşüşle Londra’da varil başına 73,75 dolardan alıcı buldu.
İran’ın bu hamlesi UAEA Genel Direktörü Rafael Mariano Grossi ile İran Cumhurbaşkanı Mesud Pezeşkiyan arasında bu ay Tahran’da yapılan görüşmelerin ardından geldi.
Grossi raporda, UAEA’nın İran’ın geçmişteki faaliyetlerine ilişkin soruşturmaları tamamlaması gerektiğini ancak İran’ın stoklarına bir sınırlama getirilmesinin güvenin yeniden inşası için “önemli olacağını” yazdı.