PİYASALAR ABONE OL

Küresel piyasalar Fed'in faiz kararına odaklandı.

Küresel piyasalar uzun zamandır bir Fed toplantısı öncesinde bu kadar ayrışmamışlardı. Fed’in 25 baz puan mı yoksa 50 baz puan mı faiz indireceği konusunda bir fikir birliği oluşmadı.

Bloomberg anketine katılan ekonomistlerin medyan beklentisi 25 baz puanlık bir indirime işaret ediyor. Ankete katılan 114 ekonomistin sadece 9’u 50 baz puanlık bir indirim olmasını bekliyor. JPMorgan da bu kurumlardan biri. Swap piyasası da yarım puanlık bir indirim fiyatlıyor.

Bloomberg Ekonomisti Anna Wong’a göre Fed Başkanı Powell geçen ayki Jackson Hole konuşmasından bu yana gevşeme döngüsünü 50 baz puanlık bir indirimle başlatmaya sıcak bakıyor. Ancak Wong, Powell’ın bir konsensüs oluşmasını da istediğini ancak Fed kararı öncesi politika yapıcıların konuşmadığı karartma dönemi öncesinde verilen mesajların yetkililer arasında bir fikir birliği olmadığını gösterdiğini sözlerine ekledi.

Son bir haftada şartların değiştiğini ve karartma döneminde çıkan haberlerin piyasa fiyatlamasını 50 puan lehine değiştirdiğini belirten Wong “Toplantıya bu kadar yakın bir zamanda bu haberlere karşı çıkılmaması, bize göre Fed’in piyasa fiyatlamasını onayladığının bir sinyali” dedi.

Wong Fed’in 50 baz puan faiz indirmesi halinde Powell’ın bunu tedbir amaçlı bir hareket olarak sunmasını ve bunun piyasaların bilmediği bir olumsuzluktan kaynaklanmadığını belirtmesini bekliyor.

Son fiyatlamalar

Kritik Fed kararı öncesinde küresel Borsalar karışık seyrediyor, dolar ise bu ayki aşağı yönlü trendini sürdürüyor. ABD’de dün açıklanan ağustos ayı perakende satışlar verisi beklenmedik bir artış gösterse de FHN Financial’dan Mark Streiber gibi isimler finansal piyasaların 50 baz puanlık bir Fed faiz indirimi konusunda çoktan kararlarını verdiklerini, bu nedenle bu verinin piyasayı etkilemediğini düşünüyorlar.

Son altı günde toplam yüzde 1 gerileyen Bloomberg Dolar Endeksi bu sabah da ekside. Wall Street endeksleri dün fazla değişim göstermedi. S&P 500 ve Nasdaq 100 yatay kapanışlar gerçekleştirdi.

Vadeli işlemlerde hafif artıda. Asya’da Japon borsası, yenin güçlenmesi nedeniyle erken saatlerde elde ettiği kazançları geri vererek yüzde 0,2 ekside işlem gördü.

Çin’in çip ile ilişkili hisse senetleri, ülkenin yerli çip yapım ekipmanlarının geliştirilmesinde bir atılım gerçekleştirdiğini açıklamasının ardından yükseldi. Shanghai Zhangjiang High-Tech Park Development hissesinde artış günlük yüzde 10’u aşarken, Changchun UP Optotech ve Sai Micro Electronics de ralli yaptı. Petrol fiyatları Lübnan’daki saldırıların ardından jeopolitik gerilimlerin tırmanacağı endişesiyle dün yüzde 1’den fazla değer kazandı.

Advertisement