Bloomberg HT Piyasalar Küresel piyasalarda yön arayışı

Küresel piyasalarda yön arayışı

  • ABD Hazine Bakanı Bessent piyasalardaki son satış dalgasından endişe duymadığını, düzeltmelerin sağlıklı olduğunu söyledi.

  • Bessent'in açıklamalarının ardından ABD'de negatif fiyatlamalar dikkat çekti.

Giriş: 17 Mart 2025, Pazartesi 08:34
Güncelleme: 17 Mart 2025, Pazartesi 08:34

Küresel finans piyasaları ABD Başkanı Donald Trump’ın siyasi manevralarının etkisiyle hareketli bir haftayı geride bıraktı.

Hisse senetleri Cuma günü toparlandı ve S&P 500, değerinden yaklaşık 5 trilyon dolar silen ve endeksi düzeltme bölgesine sokan satış dalgasının ardından yüzde 2,1 yükseldi. Bu, Trump’ın seçimi kazandığı Kasım ayından bu yana endeksin en güçlü günlük kazancı oldu.

Öyle ki, ABD’de tüketici güveninin son iki yılın en düşük seviyesine gerilediği ve uzun vadeli enflasyon beklentilerinin 1993’ten bu yana en yüksek seviyeye çıktığına ilişkin Cuma günü açıklanan veriler bile bu toparlanmanın önüne geçemedi.

Güvenli liman talebinin azalmasıyla ABD tahvil getirileri düşerken, Alman tahvil getirileri de ülkede seçimi kazanan muhafazakar lider Friedrich Merz’in, Yeşiller Partisi ile savunma ve altyapıya yönelik harcama paketi üzerinde anlaşmasının ardından geriledi.

Yeni işlem gününde vadeli hisse senedi endeksleri ABD’de düşüyor, Avrupa’da yükseliyor. ABD vadeli endekslerindeki kayıplar, ülkenin Hazine Bakanı Bessent’in düzeltmeyi sağlıklı olarak yorumlamasının ardından gerçekleşti.

Asya’da borsalar Çin’de karışık sinyal veren ekonomik veriler sonrası ve beklenen teşvik açıklaması öncesi genel olarak artıda. Avustralya, Japonya ve Güney Kore’de hisse senetleri yükseldi. Hong Kong’da işlem gören Çin hisse senetlerinin göstergesi yüzde 1’den fazla değer kazandı. Çin CSI 300, zayıf konut sektörü verileriyle dalgalandı.

Geçen hafta ilk kez 3 bin doları aşarak rekor kıran altın, ABD Senatosu’nun hükümetin kapanmasını önleyen yasa tasarısını kabul etmesiyle bir miktar gevşedi. Bakır, dünyanın en büyük metal tüketicisi Çin’den teşvik beklentisiyle 5 ayın en yüksek seviyede.

Goldman Sachs tarifelerin ABD büyüme görünümünü olumsuz etkilemesi ve OPEC+’ın üretimi artırması nedeniyle petrol fiyatı tahminlerini düşürdü. Geçen haftayı yüzde 0,2 düşüşle tamamlayan Bloomberg Dolar Endeksi bu sabah yatay.

“Son piyasa düzeltmesi sağlıklı”

ABD Hazine Bakanı Scott Bessent, hisse senedi piyasalarından trilyonlarca doları silen son satış dalgası konusunda endişeli olmadığını söyledi. Eski bir hedge fon yöneticisi olan Bessent pazar günü NBC’nin Meet The Press programında yaptığı açıklamada, “35 yıldır yatırım işindeyim ve size düzeltmelerin sağlıklı ve normal olduğunu söyleyebilirim. Piyasalar konusunda endişeli değilim. Uzun vadede, iyi bir vergi politikası, deregülasyon ve enerji güvenliğini uygulamaya koyarsak, piyasada işler gayet iyi gidecektir” dedi.