Kuyumcular, bankaların hurda altın toplamasından rahatsız
İAR YKB Halaç, kuyumcuların bankaların hurda altın toplamasından rahatsız olması ile ilgili "Bu, kuyumculara zarar veren bir işlem değil. Vatandaş, altınını yine kuyumcuda bozduruyor, bankalar da altını değerlendiriyor" dedi
İstanbul Altın Rafinerisi (İAR) Yönetim Kurulu Başkanı Özcan Halaç, İstanbul Kuyumcular Odası Başkanı Alaattin Kameroğlu'nun, ''Türkiye'deki 30 bin kuyumcunun bankaların hurda altın toplamasından rahatsız olduğu'' yönündeki açıklamasıyla ilgili, ''Bu, kuyumculara zarar veren bir işlem değil. Vatandaş, altınını yine kuyumcuda bozduruyor, bankalar da altını satın almıyor, değerlendiriyor'' dedi.
Halaç, yastık altındaki altının çıkarılıp ekonomiye kazandırılması amacıyla yoğun çabalar sarf edildiğini, bankaların da bu konuda büyük gayretler gösterdiğini ifade ederek, çıkarılan altınların, vatandaşın bozmayı düşünmediği altınlar olduğunu, bankaların da bir şekilde müşterilerini ikna ederek bu altınların çıkarılıp altın mevduatı olarak yatırılmasını sağladığını kaydetti.
Halaç, ''Bu altınlar hiçbir şekilde kuyumcuya giden altınlar değil. Çünkü vatandaş yastık altındaki altınını bozdurmak istemiyor. Bu uygulamadan dolayı da şu ana kadar zarar etmiş bir kuyumcu yok. Çünkü bankalar bu altınları satın almıyor. Bu altınları değerlendirerek kişinin altın bazında hesap açtırıp yine onu tasarrufa yönlendirmeyi hedefliyor. Hesap da altın bazında çoğalıyor. Bu, kuyumculara zarar veren bir işlem değil. Vatandaş, altınını yine kuyumcuda bozduruyor, bankalar da altını satın almıyor, değerlendiriyor'' şeklinde konuştu.
Altının banka yerine yastık altında kalmasının vatandaşa hiçbir kazanç sağlamadığını iddia eden Halaç, son 20 yılda her yıl ortalama 150 ton altının ülkeye girdiğini, son 10 yılda da altın çıkışının ortalama 50 ton olduğunu, her yıl içeride kalan 100 ton ile bugüne kadar yastık altında tutulan altın miktarının 5 bin tonlar seviyesine ulaştığını kaydetti.
Yastık altından çıkan altının Türkiye'nin daha az altın ithal etmesine ve dış ticaret açığının büyümesine engel olduğunu, piyasaya ucuz kredi verilmesini sağladığını kaydeden Halaç, ''POS'ları bankalara geri vererek kuyumcuları kara paraya mı özendireceksiniz? Kayıt içine sokulmaya çalışılan ekonomi, bunu POS gibi enstrümanlarla yapabilir'' dedi.
Özcan Halaç, yastık altındaki altınların ekonomiye kazandırılmasının herkes tarafından desteklendiğini, Türkiye Bankalar Birliği ve bankaların da buna sahip çıktığını ifade etti.
AA