Advertisement
HABERLER ABONE OL

Çin Başbakanı Li Qiang Salı günü yaptığı açıklamada, ülkesinin yüzde 5 civarındaki yıllık büyüme hedefine ulaşma yolunda olduğunu söyledi.

Ayrıca Başbakan, ikinci çeyrekteki büyümenin ilk çeyreğe göre daha hızlı olmasının beklendiğini söyledi.

Çin ekonomisi ilk çeyrekte beklentilerin üzerinde yüzde 4,5 büyüdü. Ancak, sonraki veriler daha yavaş büyümeye işaret etti. Mayıs ayı ekonomik verileri analistlerin beklentilerini karşılamadı.

Tianjin'de düzenlenen Dünya Ekonomik Forumu zirvesinde açıklamalarda bulunan Li "Bu yıl gördüklerimize göre, Çin ekonomisi net bir toparlanma ve gelişme ivmesi gösteriyor" dedi.

SADİ KAYMAZ/BLOOMBERG HT ASYA TEMSİLCİSİ

Çin, Yaz Davos'u olarak bilinen yıllık toplantılara ev sahipliği yapıyor. Dünya Ekonomik Forumu'nun düzenlediği toplantılar Tianjin kentinde başladı.

İş dünyası, hükümetler, uluslararası örgütler ve akademisyenlerden oluşan yaklaşık 1.500 kişinin katıldığı Forum’un açılış konuşmasını Çin Başbakanı Li Qiang yaptı.

Mart ayında göreve gelen Başbakan Li, Berlin ve Paris ziyaretlerinin ardından ayağının tozuyla hitap ettiği forumda özellikle Batı dünyasına mesajlar verdi.

Çin’in dünyada serbest ticaret ve istikrarlı büyüme için önemli çapa vazifesi gördüğünü kaydeden Li, ülkesinin küresel ekonomiye katkılarını sıralamayı ihmal etmedi. Dışa açılma ve reforma sarsılmaz biçimde bağlı kaldıklarını belirten Başbakan, Batılı şirketlere kapılarının her zamanki gibi açık olduğunu vurguladı.

Bu çerçevede izolasyon ve anti-globalizasyonun reddedilmesi gerektiğini belirten Çin Başbakanı, son dönemde 'De-Risking' olarak ifade edilen kavrama da karşı çıktı.

Tedarik zincirlerinde Çin’e bağımlılığın azaltılması ya da sona erdirilmesini ifade eden kavram son dönemlerde özellikle Almanya, Japonya, Kore ve ABD merkezli şirketler için öncelikli konumda bulunuyor. Çip, otomotiv, elektronik gibi büyük endüstrilerde yer alan şirketler üretimlerini özellikle Güney Asya’ya doğru kaydırıyor veya kaydırma planları yapıyor.

Bu süreçte Trump döneminde başlayan ticaret savaşları, Çin’in Kovid kapanmaları, Washington-Pekin gerilimi ve son olarak Rusya’nın Ukrayna işgaliyle tetiklediği Tayvan korkuları başrolü oynuyor.

İlgi konusu oturumlar

Bu seneki ana teması küresel ekonominin itici gücü olarak 'Girişimcilik'. Davetlilerin bu çerçevede ele aldığı konular dünyanın da şu sıralar dikkat kesildiği meselelere odaklanmış durumda.

İklim değişikliği ve enerji dönüşümü oturumlarda en sık yer bulan konu olarak dikkat çekiyor. Büyümenin tekrar tesis edilmesi, ayrıca Çin’in küresel ekonomideki yeri gibi konular da katılımcıların ilgi odağında yer alıyor. Ayrıca yapay zekanın dost mu düşman mı olduğu, dünya ekonomisi için ne ifade ettiğine ilişkin konular da toplantılarda yer buluyor.

Orta koridor oturum başlığı

Gündemde yer bulan bir başka özel konu ise Türkiye’nin büyük önem atfettiği Orta Koridor.

Bu başlıkla düzenlenen oturumun konuşmacılarından biri de Sabancı Holding Sanayi Grubu Başkanı Ahmet Cevdet Alemdar. Oturumun diğer konuğu ise Macaristan Dışişleri Bakanı Peter Szijjarto.

Szijjarto’nun çok sayıda Avrupalı üst düzey yetkilinin katılım göstermediği toplantılarda yer alması da ayrı anlam ifade ediyor. Zira özellikle enerji dönüşümü ve elektrikli araçlara geçiş evresinde CATL, EVE, BYD gibi Çinli batarya ve elektrikli araç şirketlerinin en yoğun ilgi gösterdiği ülkelerin başında geliyor. Çinli şirketlerin yalnızca son birkaç yılda açıkladığı ya da başladığı sabit sermaye yatırımlarının tutarı 10 milyarı aşmış durumda. Bu yatırımlar arasında batarya devi CATL 7,6 milyar dolarlık yatırımla ön safta yer alıyor. En büyük fabrikalarından birinin inşaatına başlayan Çinli şirketin nihayi kapasite hedefi 100 gwh.

Batarya ve solar devleri toplantıda

Öte yandan sektörel bağlamda Yaz Davos’unun en çok merak edilen şirketleri batarya ve solar sanayiinin dünyada en büyükleri olan CATL ve Longi.

Geçen sene 43 gw büyüklüğünde modül sevk eden Longi, vafer üretimi ve teknolojisindeki üstünlüğüyle biliniyor. Şirketin Başkanı Zhong Baoshen, bu çerçevede Dekarbonizasyon konulu oturuma katılıyor.

Dünyada üretilen her üç elektrikli araç bataryasından birini yapan CATL’in Üretim Direktörü Ni Jun ise Materyaller Devri konulu toplantının katılımcısı. Bu çerçevede Ar-Ge harcamalarında açık ara ilk sırada bulunan şirketin yeni teknolojilere bakış açısı merakla bekleniyor.

Çin Merkez Bankası (PBOC), para birimindeki değer kaybını yavaşlatmak yuan sabitlemesini Bloomberg anketindeki ortalama beklentinin 111 pip daha üzerinde bir seviyede belirledi.

Böylece PBOC aralıksız ikinci gününde yuan sabitlemesini beklentinin üzerinde belirlemiş oldu.

Çin ekonomisinin büyüme görünümüne yönelik olumsuz beklentilerle yuan pazartesi günü neredeyse %1 düşerek yaklaşık 5 ayın en sert değer kaybını yaşamıştı.

Yuanın değer kaybında teşvik adımlarının beklentileri karşılayamaması ve politikaların gelişmiş ülke merkez bankaları ile ayrışması da etkili oldu.

Oversea-Chinese Banking Corp FX Stratejisti Christopher Wong, “Sabitleme kararı, PBOC’nin dolar/yuan kurunun özellikle de 7,20’den 7,25’e çok hızlı şekilde yükselmesinden hoşlanmadığının güçlü bir göstergesi” dedi.

Öte yandan Çin Başbakanı Li Qiang’ın ülkede iç talebi canlandırmak ve piyasalardaki dinamizmi artırmak için daha pratik ve etkili önlemler alacaklarını açıkladı. Li, ikinci çeyrekte büyümenin ilk çeyrekten güçlü olmasını beklediğini belirtti.