HABERLER ABONE OL

Libya'da merkez bankasıyla ilgili kriz petrol üretimi için kritik bir durumun ortaya çıkmasına neden oldu.

Libya'nın doğusundaki hükümet, Trablus merkezli karşı siyasi organın merkez bankası yönetimini değiştirmek üzere harekete geçmesinin ardından tüm petrol üretim ve ihracatını durduracağını açıkladı.

Facebook üzerinden yapılan açıklamada, “mücbir sebeplerin” tüm sahalar, terminaller ve petrol tesisleri için geçerli olduğu belirtildi.

Milyarlarca dolarlık enerji gelirinin yöneticisi olan merkez bankasını kimin yöneteceği konusunda bir haftadan uzun bir süredir devam eden tartışmalar siyasi bölünmeleri derinleştiriyor ve BM arabuluculuğundaki barış anlaşmasını tehdit ediyordu.

Ülkenin batısında uluslararası alanda tanınan hükümet, istifa etmeyi reddeden başkan Sadık El-Kebir'i değiştirmeye çalışıyor. Yerel basına göre bir hükümet heyeti bugün görevi devralmak üzere merkez bankasının ofislerine girdi.

Bloomberg tarafından derlenen verilere göre, ülke geçen ay günde toplam yaklaşık 1,15 milyon varil petrol üretti.

O zamandan bu yana, günlük yaklaşık 270 bin varil pompalayan Sharara adlı en büyük petrol sahası durdu. Doğu, Libya'nın petrol rezervlerinin çoğunun ve ülkenin petrol ihracat terminallerinden dördünün bulunduğu Sirte havzasına ev sahipliği yapıyor.

Advertisement