Bloomberght
Bloomberg HT Haberler May'den bölgesel yönetimlere Brexit uyarısı

May'den bölgesel yönetimlere Brexit uyarısı

Birleşik Krallık Başbakanı May, Galler, Kuzey İrlanda ve İskoçya bölgesel yönetimlerinin başbakanlarına, "Ülkenin Brexit müzakerelerindeki pozisyonunu zayıflatmamaları" uyarısı yaptı

Giriş: 24 Ekim 2016, Pazartesi 18:20
Güncelleme: 24 Ekim 2016, Pazartesi 18:21

Birleşik Krallık Başbakanı Theresa May, Galler, Kuzey İrlanda ve İskoçya bölgesel yönetimlerinin başbakanlarına, "Ülkenin AB’den ayrılma (Brexit) müzakerelerindeki pozisyonunu zayıflatmamaları" uyarısında bulundu.

May, Downing Street'teki Başbakanlık binasında, İskoçya Başbakanı Nicola Sturgeon, Galler Başbakanı Carwyn Jones ve Kuzey İrlanda Başbakanı Arlene Foster ile Brexit sürecinin ele alındığı toplantıda bir araya geldi.

Brexit sürecinde bir bütün olarak Birleşik Krallık için mümkün olan en iyi sonucun alınmasında bölgesel yönetimlerin birlikte çalışmasının önemini vurgulayan May, "Bölgesel yönetimlerin temsilcilerinin Birleşik Krallık’ın AB ile müzakerelerdeki pozisyonunu zayıflatacak şekilde davranmamasını bekliyoruz." dedi.

İki saat süren toplantıda May'in bölgesel yönetimlere, AB'den Ayrılma Bakanı David Davis'in ofisine hızla erişmesini sağlayacak bir doğrudan telefon hattı sözü verdiği açıklandı. May'in böylelikle bölgesel yönetimlerin Brexit müzakerelerine katkı vermelerini öngördüğü bildirildi.

Toplantının ardından basına açıklamalarda bulunan İskoçya Başbakanı Sturgeon ise May’in "müzakerelerdeki pozisyonu zayıflatmama" çağrısını eleştirerek, "Olmayan bir şey zayıflatılamaz da." ifadesini kullandı.

Sturgeon, May ile yapılan toplantıda, hükümetin Brexit pozisyonuyla ilgili hiçbir bilgi alamadığını belirterek, "Birleşik Krallık hükümetinin müzakerelere yaklaşımı ile ilgili olarak bu toplantıdan sonraki bilgim toplantıdan öncekinden fazla değil." dedi.

Sturgeon daha önce May’e çağrıda bulunarak Birleşik Krallık’ı oluşturan bölgesel yönetimlere AB ile farklı anlaşmalara varmalarına imkan verecek "esnek" bir Brexit yaklaşımı ortaya koymasını istemişti.

- İskoçya'da 2. bağımsızlık referandumu

İngiltere, Galler, İskoçya ve Kuzey İrlanda’dan oluşan Birleşik Krallık’ta 23 Haziran’da yapılan AB referandumundan ülke genelinde yüzde 52’lik oranla Brexit kararı çıkmıştı. Referandumda İngiltere ve Galler’de Brexit, Kuzey İrlanda ve İskoçya’da ise AB’de kalınmasından yana oylar fazla çıkmıştı.

İskoçya bölgesel yönetiminin başbakanı ve ayrılıkçı İskoç Ulusal Partisinin (SNP) lideri Nicola Sturgeon, AB’de kalmak isteyen İskoçya'nın Brexit halinde yeni bir bağımsızlık referandumu yapmaya hazır olması gerektiğini söylemişti. Sturgeon geçen hafta da İskoç Parlamentosu'nda 2. referandumu tartışmaya açmıştı.

İskoçya'da 2014’te yapılan bağımsızlık referandumunda halkın yüzde 55'i Birleşik Krallık'ta kalma kararı vermişti.

Therese May, ülkesinin AB'den resmen ayrılık sürecini başlatacak Lizbon Anlaşması'nın 50. maddesinin gelecek yıl mart ayı sonlanmadan devreye sokulacağını açıklamıştı. Lizbon Anlaşması'nın 50. maddesi, AB üyesi ülkelerin birlikten çıkışını düzenliyor. 50. maddenin yürürlüğe girmesinin ardından başlayacak müzakere süreciyle Birleşik Krallık’ın AB'den çıkmasının en az 2 yıl sürmesi öngörülüyor.

AA