Bloomberght
Bloomberg HT Haberler Merkel: Atina ile uzlaşılmış olması müzakereler için iyi bir başlangıç

Merkel: Ticari ortağımız Rusya'yı dışlayamayız

  • Almanya Başbakanı Merkel, "Atina ile uzlaşılmış olması Yunan Hükümeti ile devam eden müzakereler için iyi bir başlangıç" dedi

Giriş: 26 Şubat 2015, Perşembe 07:22
Güncelleme: 26 Şubat 2015, Perşembe 15:39

Almanya Başbakanı Angela Merkel, Yunanistan için uygulanan mali programın 4 ay uzatılmasına ilişkin, "Atina ile uzlaşılmış olması Yunan Hükümeti ile devam eden müzakereler için iyi bir başlangıç" değerlendirmesinde bulundu.

Merkel, resmi ziyaret için Berlin'de bulunan İsveç Başbakanı Stefan Löfven ile görüşmelerinin ardından ortak basın toplantısı düzenledi.

Yunanistan'la müzakereler konusunda son günlerde başarılan olayların "azımsanamayacak" olduğunu ama konunun tamamen başarılmadığını vurgulayan Merkel, "Biz hepimiz anlaşma konusunda muktedir olduğumuzu gösterdik" dedi.

Euro Bölgesi ülkelerine sorunun çözümü için daha çok görev düştüğünü belirten Merkel, "Atina ile uzlaşılmış olması Yunan Hükümeti ile devam eden müzakereler için iyi bir başlangıç" ifadelerini kullandı.

Merkel, illüzyon görmediğini ama konunun devamının titizlikle tahkik edilmesi gerektiğini söyleyerek, "Çünkü konu euro ile alakalı olduğu için bu çok önemli" diye konuştu.

Yunanistan için uygulanan mali programın 4 ay uzatılmasına ilişkin tasarı Alman Federal Meclisi'ne (Bundestag) Almanya Ekonomi Bakanı Wolfgang Schaeuble tarafından Salı günü sunuldu.

Bundestag'ın cuma öğleden önceki oturumda programın 4 ay uzatılmasını onaylaması bekleniyor.

"Ticari ortağımız Rusya'yı dışlayamayız"

Başbakan Merkel Ukrayna'da devam etmekte olan krize de değinerek, "Avrupa Rusya'yı ticari partner olarak dışlayamaz, aksine enerji sektöründe güvenilir bir ilişki istiyor" değerlendirmesinde bulundu.

Rusya'nın ikinci dünya savaşından bu yana güvenilir bir partner olduğunu vurgulayan Merkel, Ukrayna krizinin başlangıcından bu yana Rusya ile aralarında ciddi rahatsızlıkların olduğunu ifade etti.

Rus devlet şirketi Gazprom, Avrupa'ya gaz geçişinde en önemli ülke olan Ukrayna'nın borçlarından dolayı gazı kesme tehtidinde bulunuyor.

Almanya ise gaz ihtiyacının üçte birinden fazlasını Ukrayna üzerinden gelen Rus gazıyla karşılıyor.